Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.03.2017 12:58

Vďaka skanzenu sklo vo Valaskej Belej nevychladlo


Snímka zdroj: (trencinregion.sk).


Poháre, okná či rôzne darčekové predmety – sklo je dnes už bežnou súčasťou nášho života. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, ako ho v minulosti vyrábali naši predkovia? Odpoveď môžete nájsť v obci Valaská Belá v okrese Prievidza.


Unikátny sklársky skanzen je jediný svojho druhu na Slovensku. Staré techniky a postupy si tu môžete nielen pozrieť, ale rovno aj vyskúšať.

Valaská Belá patrí medzi naše najväčšie obce. Rázovitá dedina obklopená prekrásnou prírodou leží na polceste medzi Ilavou a Prievidzou. Pozornosť púta tamojší kroj, a to nielen svojím zdobením, ale aj vekom. Plátenné ľudové odevy s typickou belianskou výšivkou sú najstaršími zachovanými odevmi vôbec.

Dedinka bola v minulosti známa nie iba typickým krojom, ale preslávila ju aj silná sklárska tradícia. Už od polovice 18. storočia vyrábali v osade Gápel, ktorá patrí do Valaskej Belej, tabuľové aj fúkané duté sklo. Sklársku hutu založili trenčianski jezuiti. Dobrá zvesť o zručnosti tamojších majstrov aj samotné výrobky sa rozšírili ďaleko za hranice malej obce. Ich nasledovníkmi boli sklári, ktorí vyrábali chýrny krištáľ. Hoci je dnes tamojšia fabrika niekoľko rokov zatvorená, v rozbehnutej tradícii pokračuje sklársky skanzen.

Nachádza sa v samotnom centre obce a okrem toho, že tu spoznáte sklársku históriu, naživo si môžete pozrieť aj praktickú ukážku remesla. Dozviete sa, ako sa kedysi sklo fúkalo, tvarovalo aj zdobilo. Zároveň zistíte, aké nástroje pri tejto práci naši predkovia kedysi používali.

Okrem sklárskeho náradia sa v skanzene nachádza aj špeciálne upravená pec. Trvá jeden celý deň, kým sa rozohreje. Správna teplota je však dôležitá – kremeň, sóda a vápenec sa totiž pri teplote nad 1400 stupňov Celzia zmenia na sklovinu. Najskôr má hustotu, ktorá pripomína med. S klesajúcou teplotou tuhne, až sa z nej stáva pevné sklo. Tí, čo nájdu odvahu a neprekáža im teplo, si môžu v skanzene za pomoci ručnej sklárskej píšťalky vyfúknuť svoj vlastný nápad. Netradičná prehliadka trvá približne 50 minút, počas ktorých uvidíte postup výroby šiestich výrobkov – od drobných suvenírov až po zložitejšie a väčšie úžitkové sklo.

Sklársky skanzen je určený pre všetky vekové kategórie – žiaci a študenti tu môžu absolvovať zážitkové vyučovanie, rodiny s deťmi zažijú netradičný výlet a na svoje si prídu aj dospelí. Skanzen nemá klasické otváracie hodiny, navštíviť ho môžete len v určených dňoch alebo po dohode.

 

Autor: (baš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Históriu hrnčiarstva približujú v múzeu desiatky vzácnych predmetov
Už desať rokov zbierajú zamestnanci Obecného úradu v Sušanoch v okrese Poltár artefakty, spojené s tamojšou históriou hrnčiarstva. Úžitková aj ozdobná keramika, niekedy aj viac ako sto rokov stará, tvorí dnes podstatnú časť obecného múzea.
viac
28.08.2018
Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica ožije remeslami
V Skanzene - Vychylovka Nová Bystrica sa dňa 9. septembra 2018 pripravujeme prezentácie remesiel, ktoré sú pre dnešnú dobu veľmi vzácne. Na uvedenom podujatí budú prezentovať svoju zručnosť, šikovnosť a kreativitu najmladší, starší a najstarší remeselníci.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
25.08.2020
Na niekdajšiu tradíciu kachliarstva nadviaže nový festival remesiel
Bojnice boli v minulosti známe kachliarskym a hrnčiarskym remeslom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %