Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.10.2020 10:25

Vedenia zoskupených krajín v Dunajskej stratégii sa ujíma Slovensko


Snímka zdroj: (zmos).


Stratégia EÚ pre Dunajský región spája subjekty naprieč hranicami zo 14 členských a nečlenských krajín EÚ. Vedenia zoskupenia 14 krajín sa ujíma Slovensko.


Dunajská stratégia je jednou zo štyroch makroregionálnych stratégií EÚ podporovanou aj európskymi štrukturálnymi a investičnými fondami, konkrétne Dunajským nadnárodným programom, do ktorého sú zapojené aj naše mestá a obce prostredníctvom spoločných projektov s partnermi pozdĺž Dunaja.

Medzinárodná spolupráca členských aj nečlenských štátov EÚ v rámci Dunajskej stratégie dostáva nový impulz. Vedenia zoskupenia 14 krajín sa ujíma Slovensko. ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa od 1. októbra stalo národným gestorom Dunajskej stratégie. V novembri v nej navyše Slovensko po Chorvátsku preberá ročné rotujúce predsedníctvo.

Stratégia EÚ pre dunajský región bola schválená Európskou radou v júni 2011. Štáty v rámci nej spolupracujú v oblastiach: vodné cesty, doprava, energetika, kultúra a turizmus, kvalita vôd, životné prostredie, veda a výskum či bezpečnosť. Členskými krajinami sú Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Nemecko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a štáty mimo EÚ – Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Srbsko, Moldavsko, Ukrajina.

Stratégia EÚ pre Dunajský región

Dunajský nadnárodný program EÚ 2014-2020

Viac informácií sa dočítate TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
Otvorenejšiu vedu bude reprezentovať národná stratégia
Otvorený prístup k vedeckým dátam či lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
27.11.2020
Na podporu cykloturistiky pôjde z Interregu 104 tisíc Eur
Zdroje z medzinárodného projektu Interreg vo výške 103 978,80 Eur a k tomu spolufinancovanie za 18 349,20 eur chce Ministerstvo dopravy a výstavby SR použiť na rozvoj cyklistickej infraštruktúry v Dunajskej oblasti.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %