Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.06.2022 12:45

Veľaty: Na kúpalisku s novým bazénom a slanou vodou otvorili letnú sezónu


Na snímke kúpalisko so slanou vodou v areáli Penziónu Aqua Maria Veľaty v okrese Trebišov. FOTO TASR - Roman Hanc


Letnú sezónu otvorili v piatok v rekreačnom areáli s tromi bazénmi so slanou vodou v obci Veľaty v Trebišovskom okrese. V areáli pre návštevníkov pribudol nový detský bazén.


Projekt s názvom Soľná brána Veľaty získal z krajského dotačného programu Terra Incognita podporu 61.000 eur, informovala Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.       

Rekonštrukcia areálu bola rozdelená do troch etáp. V prvej prešiel obnovou oddychový 25-metrový bazén s hĺbkou 130 centimetrov, kde si zapláva celá rodina, ale aj okrúhly detský bazén. "Aktuálne sme ukončili druhú etapu a vďaka dotácii z kraja otvárame ďalší tretí bazén, ktorý je vhodný aj pre úplne maličké deti. Jeho hĺbka sa postupne zväčšuje od nula do 45 centimetrov. Je v ňom osadená vodná atrakcia so šmýkačkami a fontánou. Bazény sú dezinfikované najšetrnejšou soľnou technológiou," priblížil majiteľ komplexu Aqua Maria Veľaty Slavomír Rusňák. Tretia etapa, plánovaná po ukončení letnej sezóny, počíta s vybudovaním pieskovej pláže a novým bufetom. "Kapacita kúpaliska sa tým zdvojnásobí z 300 na 600 návštevníkov," uviedol Rusňák.       

Rodinný areál funguje od 60. rokov, najprv ako autokemping a v posledných desaťročiach ako rekreačný areál nadväzujúci na historický prameň Slaná studňa vo Veľatoch. Súčasťou sú okrem vynovených slaných bazénov napríklad aj ubytovanie či požičovňa bicyklov. Spravuje ho už štvrtá generácia rodiny Rusňákovcov.       

"História miestneho slaného prameňa je fenoménom, pre ktorý si toto miesto zaslúži byť na mape letných dovolenkových destinácií," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Verí, že kúpalisko v areáli poskytne dobré zázemie pre viacdňové dovolenky nielen slovenským, ale aj zahraničným turistom.       

"Keďže Veľaty sú strategicky situované na pomyselnom rázcestí zaujímavých trás, dajú sa odtiaľto podnikať výlety každým smerom. Zaujímavé sú Slanské vrchy s hradom Slanec a horským jazerom Izra, celá Tokajská oblasť so svojimi vinicami či Vihorlatský prales zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO," ponúka tipy na výlety Lenka Jurková Vargová z organizácie Košice Región Turizmus.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
Letná sezóna plná atrakcií v areáli Delňa začína
Oficiálne slávnostné otvorenie sa uskutoční už 7. júla 2016 o 13. hodine. Pripravených je množstvo sprievodných akcií a letných atrakcií.
viac
08.06.2019
Príprava kúpaliska je v plnom prúde, otvoria ho koncom mesiaca
Areál letného kúpaliska v obci Kaluža (okres Michalovce) je v týchto dňoch v procese príprav na blížiacu sa sezónu. Svoje brány otvorí v posledný júnový víkend, TASR o tom informovala starostka obce Jana Macejková.
viac
18.06.2022
Letné kúpalisko otvorilo tohtoročnú letnú sezónu
Letné kúpalisko vo Veľkom Krtíši v sobotu otvorilo tohtoročnú letnú sezónu. Pre TASR to potvrdil riaditeľ príspevkovej organizácie Správa športových zariadení mesta Veľký Krtíš Marian Vrško. Poznamenal, že kúpalisko má za sebou kompletnú rekonštrukciu.
viac
27.06.2022
Letné kúpalisko plánuje tohtoročnú sezónu otvoriť 1. júla
Letné kúpalisko v Detve plánuje tohtoročnú letnú sezónu otvoriť v piatok 1. júla. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %