Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.04.2017 03:18

Veľkonočné trhy na Námestí SNP obohatia aj Potulky mestom


Veľkonočné trhy na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa budú konať od 4. do 12. apríla.


Banskobystrické Námestie SNP ožije 4. apríla veľkonočnými trhmi, čo je predzvesťou obdobia Veľkej noci, ktorá je v kresťanstve najdôležitejším cirkevným sviatkom.


Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, obyvatelia i návštevníci mesta pod Urpínom sa môžu tešiť na širokú ponuku výrobkov s veľkonočnou tematikou, ale aj na dobré jedlo či nápoje.      

Stánky s remeselníckymi výrobkami ponúknu každý deň od 9. do 19. hodiny ľudovo-umelecké predmety z kože, dreva a šúpolia. Nebudú chýbať ani farebné kraslice, pletené korbáče, prútené výrobky či kvetinové ikebany. Súčasťou trhov budú i stánky s medovníkmi, pekárenskými a cukrárenskými dobrotami, medom, medovinou, cukrovinkami a produktmi z včelieho vosku. Stánky s veľkonočnými pochutinami zasa ponúknu langoše, trdelníky či chlebové posúchy. Veľkonočné trhy potrvajú do 12. apríla.      

Veľkej noci v Banskej Bystrici budú venované aj aprílové Potulky mestom, ktoré sa uskutočnia 9. apríla o 14. hodine. Zraz účastníkov je pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP. Dozvedia sa, čím boli zaujímavé veľkonočné oslavy v minulosti a v čom sa líšili od zvykov v okolitých obciach a iných regiónoch Slovenska.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Čipka Myjavskej pahorkatiny sa zapísala medzi poklady kultúrneho dedičstva SR
Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa začiatkom marca 2017 rozšíril o Tylovú paličkovanú čipku Myjavskej pahorkatiny.
viac
12.05.2017
Redikaňä otvorí cez víkend pastiersku a salašnícku sezónu
V mikroregióne terchovskej doliny otvoria už túto nedeľu (14.5.) pastiersku a salašnícku sezónu podujatím s názvom Ovčärske obyčäje - Redikaňä v Zázrivej.
viac
26.11.2017
Turiec očami detí II.
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK pripravilo pre deti predškolského veku projekt pod názvom Turiec očami detí II. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.
viac
27.03.2023
Námestie od utorka ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami
Od utorka Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %