Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
11.09.2019 09:25

Veľký deň pre audiovizuálny priemysel na Slovensku


Ilustračná snímka (tasr)


Národná rada SR dnes schválila vládny návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Novelizovaný zákon z dielne Ministerstva kultúry SR zvýši dotácie pre filmové projekty realizované na Slovensku a otvorí možnosti na zvyšovanie zamestnanosti v audiovizuálnom priemysle.


Od 1. januára 2020 sa Slovensko zaradí k popredným krajinám EÚ v podpore filmovej produkcie. Poslanci Národnej rady SR dnes schválili novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorá zvyšuje intenzitu dotácie poskytovanej Audiovizuálnym fondom pre filmové projekty realizované na Slovensku, a to zo súčasných 20% na 33% oprávnených výdavkov rozpočtu filmového projektu. Slovensko sa tak výškou možného čerpania dotácie dostane na čelné priečky rebríčka krajín EÚ v podpore audiovizuálneho priemyslu spolu s Rumunskom (35%), Maďarskom, Poľskom, Estónskom či Holandskom (30%).

Podpora audiovizuálneho priemyslu prostredníctvom tzv. vratiek predstavuje využívanú formu podpory v mnohých, nielen európskych krajinách. Spätné dotácie motivujú producentov k realizácii filmových projektov a otvárajú pre nich priestor získania ďalších zdrojov na realizáciu projektu. Celkovo akcelerujú stimuláciu súkromných investícií do sektora audiovizuálneho priemyslu so zásadným vplyvom na rozvoj daného hospodárskeho prostredia.

„Potenciál audiovizuálneho priemyslu v uplynulých rokoch celosvetovo narastá. Aj z pohľadu laika je zrejmé, že sa produkuje čoraz viac rôznych filmov, seriálov, či dokumentov. Teší ma, že sme našli názorovú zhodu v tom, že by bola obrovská škoda, ak by sme nevyužili možnosť zvýšiť týmto spôsobom našu konkurencieschopnosť a zároveň dať nový impulz pre súkromné investície do filmového odvetvia. Som presvedčená, že každé euro, ktoré týmto spôsobom správne nasmerujeme, sa slovenskej ekonomike v budúcnosti niekoľkonásobne vráti. Zároveň tu vidím aj skvelú príležitosť zvýšiť renomé Slovenska v oblasti filmového priemyslu,“ skonštatovala ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Audiovizuálny priemysel na Slovensku už dnes vytvára pracovné príležitosti pre takmer 5000 ľudí. Úprava legislatívy v tejto oblasti otvára možnosti na ďalšie zvyšovanie zamestnanosti. Počíta sa aj s celkovým pozitívnym dopadom na štátny rozpočet, a to v odhadovanej sume aspoň 0,91 mil. EUR ročne. Podpora audiovizuálneho priemyslu znamená podporu významného, dlhodobo udržateľného sektora, ktorý vytvára kultúrne produkty s vysokou pridanou hodnotou.

Novela tiež dáva Audiovizuálnemu fondu novú kompetenciu v podobe možnosti zrušiť osvedčenie o registrácii filmového projektu, ak sa po vydaní osvedčenia o registrácii projektu dodatočne preukáže, že filmový projekt nespĺňa všetky zákonom ustanovené kritériá. Zároveň dochádza k rozšíreniu okruhu osôb zapisujúcich sa do Zoznamu osôb pôsobiacich v audiovízií, o osoby zabezpečujúce verejné kultúrne podujatia, vzdelávacie alebo prezentačné aktivity v oblasti audiovizuálnej kultúry a priemyslu, a to s ohľadom na zabezpečenie komplexnosti tohto zoznamu.

Autor: (ts-MK SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2019
Rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky sa podporí dotáciami
Prostredníctvom dotácií z rozpočtovej kapitoly rezortu dopravy sa podporí rozvoj cyklistiky. Ráta s tým návrh zákona o poskytovaní dotácií na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Právnu normu z dielne ministerstva dopravy a výstavby v piatok plénum parlamentu definitívne schválilo.
viac
04.12.2019
NRSR: Finančná podpora folklóru a knižníc sa posilní
Finančná podpora folklóru a obnovy knižníc na Slovensku sa posilní. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Novelu predložili poslanci za Smer-SD Dušan Jarjabek a Ján Senko.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
07.10.2021
Štátne lesné pozemky sa budú môcť využívať aj na účel obnovy hradov
Lesné pozemky vo vlastníctve štátu by sa mohli využívať aj na verejnoprospešné účely spočívajúce v obnove hradu alebo torzálnej architektúry. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorou sa mení aj zákon o lesoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %