Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.05.2020 12:10

Veľký Šariš plánuje viaceré investičné aktivity


Veľký Šariš. Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Napriek prijatým úsporným opatreniam v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investičné aktivity.


Ako uviedol primátor Viliam Kall, na preklenutie terajšej situácie si úver brať neplánujú.

„Podobne ako iné samosprávy, aj my sme sa museli pozrieť na náš rozpočet, pretože prvá prognóza nebola pozitívna. Ďalšie čísla hovoria o výpadku takmer až 20 percent z podielových daní. Naše podielové dane sú vo výške približne 2,7 milióna eur, čo predstavuje pri najhoršom možnom scenári výpadok vo výške približne 600 000 eur,” povedal Kall.

Pri zavádzaní opatrení sa podľa jeho slov snažil o to, aby boli v prvom rade zachované pracovné miesta.

„Samozrejme pozreli sme sa aj na mzdovú a sociálnu politiku mesta. Plošne sme znížili na Mestskom úrade, ako aj vo všetkých organizáciách odmeny na nulu, pre tento celý rok. U ľudí, ktorí majú prekážku v práci a nemôžu ju vykonávať, sme išli na 80 percent náhrady mzdy. Takisto sme zredukovali sociálny fond mesta. To znamená, znížili sme príspevky na stravné, na PN v prvých dňoch jej trvania a pod. To všetko nám ušetrí približne 70 000 eur,” vysvetlil Kall.

Z plánu aktivít mesto odložilo tie, ktoré strpia odklad. Ide napríklad o participatívny rozpočet, kde usporia 40 000 eur.

„Podarilo sa nám pripraviť rezervu vo výške 340 000 eur a zároveň máme ešte 200 000 eur v rezervnom fonde z predchádzajúcich období. Ak by náhodou ešte bolo potrebné rozpočet korigovať, vieme ísť v rámci úspory na sumu 600 000 až 700 000 eur,” povedal primátor.

Investičný plán chcú zachovať v rozsahu, aby finančne pokryli veľké projekty.

„Máme finančne vykrytú spoluúčasť modernizácie zdravotného strediska, spoluúčasť na pokračovanie prác na hrade a dokončíme cyklistický chodník, ktorý máme do Šarišských Michalian. Máme vyriešené spolufinancovanie projektu, v rámci ktorého sa majú vybudovať nové učebne pre základnú školu. Zároveň sme nechali v pláne jedno parkovisko na sídlisku Južná. V mestskej časti Kanaš sa bude robiť prvá etapa výstavby chodníka, ktorý už dlhodobo ľudia očakávajú. Máme aj financie na spolufinancovanie projektu Minipark Kanaš. Nezabudli sme ani na revitalizáciu verejného priestranstva, v rámci ktorej chceme vymeniť aspoň nejaké lavičky,” dodal Kall.

Mesto plánuje v rámci investícií použiť sumu približne 500 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
20.05.2020
Nové Mesto pripravuje veľkú zmenu rozpočtu pre pandémiu COVID-19
Bratislavské Nové Mesto sa, podobne ako ďalšie bratislavské mestské časti či iné samosprávy, pripravuje na veľkú zmenu rozpočtu v súvislosti s dosahmi pandémie nového koronavírusu.
viac
17.07.2020
Radnica stopla tohtoročný participatívny rozpočet
Mesto Trnava stoplo pre tento rok nové kolo participatívneho rozpočtu. Bude realizovať iba projekty, ktoré dostali zelenú vo vlaňajšom hlasovaní Trnavčanov. Pokračovať chce opäť v roku 2021. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %