Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.05.2019 11:10

Veľtrh sociálnych aktivít v Prešove zviditeľní neviditeľných


Ilustračný výrez plagátu


Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) v spolupráci s obchodným centrom EPERIA v Prešove pripravilo pre verejnosť Veľtrh sociálnych aktivít, na ktorom sa predstaví dvadsiatka pomáhajúcich mimovládnych organizácií a profesionálnych zariadení.


Okolo nás žije mnoho dobrodincov, ktorí venujú svoj čas, energiu a prostriedky tým, ktorí si nedokážu pomôcť sami. Spoločnosť ich pritom často nevidí alebo prehliada. EPERIA v Prešove pripravilo pre verejnosť Veľtrh sociálnych aktivít, ktorý sa uskutoční sa v sobotu 18. mája 2019 v čase od 11.00 do 17.00hod.

Cieľom veľtrhu je osloviť verejnosť na Slovensku a urobiť ju vnímavejšou voči ľuďom, ktorí sa ocitli v existenčných alebo iných problémoch a sú odkázaní na pomoc druhých. „Považujeme za potrebné hovoriť na Slovensku o chudobe otvorene, ale konštruktívne. Chceme ukázať prácu mnohých organizácií a verejne im prejaviť úctu a vďačnosť. Návštevníci veľtrhu budú mať možnosť zoznámiť sa s podpornými iniciatívami a zariadeniami, a tak v prípade potreby poradiť a pomôcť iným, či nakoniec aj sebe”, vysvetľuje motívy, ktoré viedli k vzniku tohto podujatia, predseda Fóra kresťanských inštitúcií, Tomáš Kuzár.

„Východ Slovenska je v mnohých ohľadoch výnimočný a prejavuje svoju silnú dynamiku. Je tu, žiaľ, viac sociálnej biedy a, vďaka Bohu, súčasne aj viac obetavej ochoty pomôcť“, konštatoval hlavný organizátor podujatia, podpredseda FKI, Pavol Kossey. Zároveň vyjadril potešenie, že sa podarilo v centre Šariša takéto osobité podujatie zorganizovať. Podľa jeho slov práve ľudskosť robí ľudí ľuďmi.

 V Prešove sa predstaví pestrá paleta inštitúcií:

Gréckokatolícka charita Prešov a jej iniciatívy v prospech ľudí bez domova, Spišská katolícka charita a jej Agentúra domácej starostlivosti a Dom Charitas Sv. Vincenta de Paul, Arcidiecézna charita Košice a jej Charitný dom sv. Alžbety, zariadenia PSK - Centrum sociálnych služieb Vita vitalis, Centrum sociálnych služieb "Slnečný dom" a CSS Clementia Ličartovce, Gréckokatolícka rómska misia, Dom sv. Kozmu a Damiána (Kongregácia sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie), Ranč Emanuel, MyMamy, o.z., Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Relevant n.o., Občianske združenie Jarovnice, OZ Tobiáš, OZ Barlička a taktiež Mestský úrad v Prešove - odbor sociálnych služieb.

Pracovníci a dobrovoľníci jednotlivých organizácií oboznámia návštevníkov so službami, ktoré ponúkajú. Ide o široké spektrum sociálnych, poradenských, zdravotníckych, vzdelávacích a doplnkových služieb. Účastníci podujatia sa dozvedia napr. o domácej ošetrovateľskej starostlivosti (pre prepustených z hospitalizácie, dlhodobo chorých a zomierajúcich); o denných stacionároch pre seniorov, či zdravotne znevýhodnených; o možnostiach ubytovania pre ľudí bez domova a o pouličnom mesačníku Cesta; o pomoci týraným, osamelým matkám s deťmi v núdzi; o domove na polceste pre mladých; o rôznorodej práce s Rómami; o práci s deťmi z detských domovov; o starostlivosti o viacnásobne handicapované deti; o rôznych iniciatívach ako môžu mladí tráviť voľný čas; o klube alkoholikov hľadajúcich abstinenciu; o sklade solidarity; či o perspektíve rozvoja farských charít.

Od 15-tej do 16-tej vyvrcholí veľtrh programom, v ktorom moderátorka Veronika Slaninková privíta na pódiu viacero zaujímavých hostí, medziiným predsedu PSK Milana Majerského a riaditeľov diecéznych charít Pavla Vilčeka (Spišská KCH) a Petra Valičeka (GkCH Prešov).

 Podujatie sa uskutoční pod záštitou Milana Majerského, predsedu PSK a Andrey Turčanovej, primátorky mesta Prešov. Akciu podporilo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) je platforma spolupráce a nositeľom impulzov v občianskej spoločnosti, v treťom sektore, politike, médiách, v kultúre, vede, vzdelávaní i v cirkvi. Ako neformálna platforma funguje od roku 1996, od roku 2004 ako občianske združenie. V súčasnosti združuje 60 inštitúcií a spolupracuje s vyše 50 inštitúciami.

Autor: (FKI)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2018
Banskobystrické mimovládne organizácie sa predstavia na Radvanskom jarmoku
Jednou z aktivít, ktorými sa Rada pre mimovládne neziskové organizácie zaoberá, je zvyšovať povedomie o mimovládnom sektore a pomáhať pri propagácii banskobystrických mimovládnych organizácií. Už po druhýkrát preto pripravili Veľtrh mimovládnych organizácií na Radvanskom jarmoku.
viac
14.08.2020
Výzva pre mimovládne organizácie na zmiernenie dopadov COVID-19
Mimovládne organizácie na miestnej úrovni sú neoddeliteľnou súčasťou rozvoja miestnej komunity.
viac
26.10.2020
Kultúra sa presúva do online priestoru
V súvislosti s obmedzením pohybu obyvateľstva zostane všetkých 18 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti trnavskej župy pre verejnosť uzatvorených od soboty 24. októbra 2020 až do odvolania.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %