Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
25.03.2021 09:25

Verejná konzultácia o novej stratégii EÚ pre pôdu


Banner.


Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy. Občania, organizácie a príslušní aktéri sa môžu zúčastniť verejnej konzultácie do 27. apríla 2021.


Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy (možnosť voľby jazyka: slovenčina). Zdravé pôdy sú nevyhnutné na dosiahnutie cieľov európskej zelenej dohody, ako je klimatická neutralita, obnova biodiverzity, nulové znečistenie, zdravé a udržateľné potravinové systémy a odolné životné prostredie. Naše pôdy sú však degradované v dôsledku neudržateľného hospodárenia, nadmerného využívania, zmeny klímy a znečistenia. Z tohto dôvodu sa v rámci stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030 príjme nová stratégia pre pôdu v roku 2021.

Cieľom novej stratégie EÚ v oblasti pôdy bude riešiť otázky súvisiace s pôdou komplexným spôsobom a pomôcť dosiahnuť neutralitu degradácie pôdy do roku 2030, t. j. obnoviť "zdravý stav" pôdy.

Je to jeden z kľúčových cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Zdravé pôdy produkujú potraviny a suroviny, čistia pitnú vodu, znižujú riziko povodní a ukladajú obrovské množstvá uhlíka.

Stratégia sa preto zameria na to, ako chrániť úrodnosť pôdy, znížiť eróziu a zvýšiť obsah organických látok v pôde, ako aj zohľadniť všetky medzinárodné záväzky EÚ.

Autor: (EK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
04.02.2021
Verejná konzultácia k stratégii lesného hospodárstva EÚ
Európska komisia v rámci európskej zelenej dohody zverejnila online verejnú konzultáciu o vypracovaní novej stratégie lesného hospodárstva EÚ. Do konzultácie sa môžete zapojiť do 19. apríla 2021.
viac
19.07.2021
Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ
Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.
viac
28.07.2021
Konzultácie EÚ k ceste transformácie cestovného ruchu do roku 2030
Komisia vyzýva zainteresované subjekty, aby sa zúčastnili na procese spoluvytvárania agendy EÚ pre cestovný ruch a podieľali sa na návrhoch konkrétnych aktivít, cieľov a záväzkov na odvetvovej, národnej a regionálnej úrovni ekosystému cestovného ruchu. Online dotazník je možné vyplniť do 15. 9. 2021
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %