Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.03.2019 11:30

Verejnosť môže nominovať pamiatky, ktoré potrebujú pomoc


Fresková výzdoba v Kostole sv. Martina biskupa v obci Čerín neďaleko Banskej Bystrice


Prvého marca 2019 sa otvoril nový ročník unikátnej iniciatívy Poklady Slovenska poukazujúcej na neutešený stav rôznych kultúrnych pamiatok v našej krajine. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu jednej pamiatky sumou až do výšky 50-tisíc eur.


A verejnosť môže po prvýkrát zaregistrovať aj svoje tipy na historické objekty a umelecké artefakty vo svojom okolí, ktoré by si tento grant zaslúžili. O víťazovi rozhodne budúci mesiac verejné online hlasovanie, do ktorého postúpi 9 pamiatok. Tie vyberie spomedzi všetkých tipov nezávislá komisia odborníkov. Možnosť prihlasovať pamiatky trvá do 15. marca.

Už po jubilejný, desiaty raz bude môcť verejnosť rozhodnúť o tom, ktorá ohrozená kultúrna pamiatka na území Slovenska získa financie pre svoju obnovu či reštaurovanie. Program Nadácie VÚB, ktorý pomohol v minulosti zachrániť pred zubom času napríklad vitráže v Spišskej Kapitule, fresky v stredovekom kostolíku v obci Čerín, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne či barokový organ v Španej Doline, prináša tentokrát výraznú zmenu.

„Rastúci záujem verejnosti o chátrajúce historické poklady ukryté v regiónoch Slovenska nás povzbudil k tomu, aby sme do procesu podpory zapojili miestnych obyvateľov ešte výraznejšie. Preto tento rok ľudí vťahujeme nielen do hlasovania o víťaza, ale dávame im možnosť konkrétne pamiatky aj rovno nominovať,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch. Ten zároveň dodáva, že cieľom iniciatívy Poklady Slovenska je nielen grantová podpora pre financovanie reštaurátorských prác na konkrétnej pamiatke, ale aj istý druh osvety a zvyšovanie verejného povedomia o bohatom kultúrnom dedičstve našej krajiny a potrebe jeho ochrany.

Aké pamiatky prihlasovať

Cieľová suma, ktorú Nadácia VÚB na podporu víťaznej pamiatky aktuálne vyčlenila je 50-tisíc eur, čo je takmer dvojnásobok oproti minulému ročníku programu. Grant v tejto výške môže byť použitý na obnovu niektorých menších historických stavieb alebo ich konkrétnych častí, ako aj na financovanie obnovy historických objektov a umeleckých artefaktov stredného typu. V prvej fáze programu môže preto verejnosť prihlasovať za účelom reštaurovania drobné stavby (napr. kaplnky), ucelené časti väčších stavieb (napr. časť hradu, paláca alebo chrámu, prípadne ich freskovú či inú výzdobu), vzácne obrazy, sochy, zbierky muzeálnych exponátov a podobne. Prihlasovanie pamiatok prebieha od 1. do 15. marca prostredníctvom formulára na stránke www.nadaciavub.sk/poklady.

Nezávislý výber odborníkov a verejné hlasovanie

Všetky nominované pamiatky bude posudzovať komisia zložená z odborníkov v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva a reštaurátorstva. Tá na základe analýzy ich súčasného stavu, významnosti a historického kontextu ako aj nárokov na nevyhnutné reštaurátorské práce a časové rámce odporučí deväť finalistov. Tieto pamiatky zaradí Nadácia VÚB do verejného hlasovania, ktoré bude prebiehať na webovej stránke súťažného programu Poklady Slovenka v druhej polovici apríla.

Autor: Nadácia VÚB


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2020
Obec sa snaží obnoviť Mauzóleum - hrobku rodiny Rakovských
Poslednou existujúcou stavebnou pamiatkou spojenou so zemianskym rodom Rakovských v Rakove v okrese Martin je národná kultúrna pamiatka Mauzóleum – hrobka rodiny Rakovských.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
26.01.2021
Verejnosť môže prihlásiť ekologické projekty do 21. februára
Zelené, ekologické projekty, ktoré sa realizovali v minulom roku, bude môcť verejnosť nominovať na ocenenie Atlas. Urobiť tak môže do 21. februára v rámci šiestich kategórií.
viac
18.06.2022
Víťazstvo v hlasovaní za obnovu svojej pamiatky vybojovali v Kolárove
Takmer 25-tisíc Slovákov a Sloveniek poslalo svoj hlas v rámci iniciatívy Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu historického dedičstva na našom území. Víťaznou pamiatkou sa stal unikátny lodný mlyn v Kolárove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %