Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
04.04.2022 04:15

Verejnosť môže podávať návrhy na zápis do evidencie pamätihodností mesta


Busta cisárovnej Sissi.


Do evidencie pamätihodností mesta Prešov môžu pribudnúť ďalšie unikáty, verejnosť má možnosť podávať návrhy na ich zápis do konca mája. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke.


Ako uvádza, pamätihodnosť je taká súčasť kultúrneho dedičstva, ktorá nie je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR ako národná kultúrna pamiatka, ale je pre danú obec či mesto charakteristická, ojedinelá, jedinečná.

Na tento rok vyhlásili výzvu na predkladanie návrhov v troch kategóriách: hnuteľné a nehnuteľné pamätihodnosti, kombinované diela prírody a človeka a nehmotné pamätihodnosti.

„Návrhy na zápis do evidencie pamätihodností môžu podávať všetky fyzické a právnické osoby,“ uvádza mesto s tým, že okrem stručného opisu objektu, predmetu či udalosti majú obsahovať aj lokalizáciu a kontaktné údaje navrhovateľa.

Svoje návrhy môže verejnosť posielať na adresu prešovského mestského úradu s označením obálky „pamätihodnosti“ alebo prostredníctvom e-mailovej adresy katarina.olejarova@presov.sk a podatelna@presov.sk. Bližšie informácie sú dostupné na webovej stránke mesta Prešov.

Prešov vedie svoju evidenciu pamätihodností od roku 2009, v súčasnosti je v nej zapísaných celkom 54 pamätihodností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Mestskí poslanci schválili rozšírenie zoznamu pamätihodností
Od roku 2009 po súčasnosť je v evidencii pamätihodností mesta Prešov okrem štyroch nových zapísaných 46 pamätihodností – z nich je 20 hmotných nehnuteľných, 13 hmotných hnuteľných a 13 nehmotných pamätihodností.
viac
19.08.2021
Nominujte osobnosti Prešovského kraja
V rámci udeľovania Ceny Prešovského samosprávneho kraja kraj plánuje oceniť významné osobnosti či kolektívy regiónu súčasne za roky 2020 a 2021. Kým laureáti za vlaňajší rok sú už známi, nominácie pre aktuálny ročník sú otvorené, a to aj pre verejnosť. Uzávierka ich návrhov je 30. septembra.
viac
22.01.2022
O najpopulárnejšom športovcovi či športovom klube PSK rozhoduje aj verejnosť
Prešovský samosprávny kraj plánuje v polovici marca už po osemnásty krát oceniť najúspešnejších športovcov kraja vo svojej tradičnej ankete Športovec PSK.
viac
10.11.2022
Verejnosť môže nominovať najlepších športovcov mesta za rok 2022
Mesto Prešov vyhlasuje anketu o Najúspešnejších športovcov a športové kolektívy za rok 2022. Okrem športových klubov môže nominácie posielať aj široká verejnosť. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %