Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.06.2016 05:46

Verejnosť rozhodne o podpore komunitných projektov sms hlasovaním


Ilustračná snímka: (int.).


Z dovedna 18 menších projektov na zveľadenie komunitného života v Partizánskom budú môcť Partizánčania vybrať sms hlasovaním tie, ktoré samospráva mesta podporí dotáciou zo svojho rozpočtu.


Na tento účel vyčlenila 20 000 eur, financie vo výške 2000 eur by tak malo dostať desať najlepších.       

Projekty, ktoré predložili rozličné komunity v Partizánskom, verejne prerokovali v rade pre komunitný participatívny rozpočet začiatkom tohto týždňa. "Aktívne sú základné školy, športové kluby aj neformálne skupiny. Ako napríklad občianska iniciatíva na Šípku, ktorá má záujem vybudovať akoby lesopark, pozostávajúci z lavičiek a malého chodníčka v tichej lokalite. Sú tam aktivity Amavet klubu, ktorý chce zakúpiť nové stavebnice, je tam výstavba kaplnky v lokalite krížovej cesty, aktívni sú futbalisti," priblížil primátor Partizánskeho Jozef Božik. Podľa jeho slov je 95 % projektov postavených na dobrovoľníckej práci, pričom financie, ktoré môžu dostať od mesta, použijú najmä na nákup materiálu.       

Sms hlas jednému alebo viacerým z projektov bude môcť verejnosť odovzdať od pondelka 20. júna do 10. júla, a to na telefónne číslo 6664. Do sms správy je potrebné napísať projekt a za medzerou jeho číslo. Z jedného telefónneho čísla je možné poslať danému zámeru iba jeden hlas. Všetky informácie aj so stručnou charakteristikou projektov sa občania môžu dozvedieť na internetovej stránke mesta Partizánske. "Takou zvláštnosťou je, že teoreticky môžu za projekty hlasovať aj občania mimo Partizánskeho, lebo nedá sa to úplne zachytiť. Na druhej strane nejde o nič zlé, lebo ide o komunitnú aktivitu a ak sú to občania, ktorí majú vzťah k Partizánskemu, tak sa budú spoločne s ľuďmi z podporeného projektu tešiť z výsledku. Možnože sa viac ľudí bude o Partizánske aj zaujímať," ozrejmil primátor.       

Hlasy podľa Božika sčíta radnica po 10. júli, pričom predpokladá, že podporí prvých desať projektov. "Nie všetci pýtali 2000 eur a boli tam projekty, ktoré pýtali menej ako 1000 eur. Ak by teda nejaké peniaze ešte v participatívnom rozpočte zostali, tak by sa rokovalo aj o 11. respektíve 12. v poradí tak, aby sme mohli aj týmto aktivitám pomôcť," dodal.      

Do budúceho roka pripraví samospráva v súvislosti s aktuálnymi skúsenosťami aj isté limity, ktoré majú zdokonaliť podmienky. Nebude totiž podporovať to, aby viac ako 20 % z ceny projektu predstavovali honoráre.       

Komunitný participatívny rozpočet vychádza z celosvetovo uznávaného konceptu Participatívneho rozpočtu. Ten bol po prvý raz zavedený v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre. Jeho upravená verzia sa implementuje už niekoľko rokov aj v Európe. Mesto Partizánske zaviedlo Komunitný participatívny rozpočet v tomto roku po prvý raz.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
12.07.2016
Dva týždne môžu obyvatelia Piešťan hlasovať o participatívnom rozpočte
Jedenásť občianskych projektov sa uchádza o prostriedky z mestskej pokladnice Piešťan prostredníctvom nultého ročníka participatívneho rozpočtu.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
23.05.2022
O financie z rozpočtu mesta sa uchádza 15 komunitných projektov
Mesto Partizánske opäť finančne podporí zo svojho rozpočtu projekty na zlepšenie komunitného života. O podporu verejnosti sa uchádza 15 zámerov, samospráva prerozdelí sumu 10 000 eur desiatim s najväčším počtom SMS hlasov. Informovala o tom Martina Skaličanová z mestského úradu v Partizánskom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %