Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.08.2019 02:05

Veriaci sa zídu na tradičnej Mariánskej púti k Matke Božej


Kalvária v Nitre. Snímka zdroj: TIC Nitra


V Nitre sa bude koncom týždňa konať tradičná Mariánska púť. Jej program sa začne vo štvrtok 15. augusta a vyvrcholí slávnostnou bohoslužbou na kalvárii v nedeľu 18. augusta. Jej hlavným celebrantom bude nitriansky biskup Viliam Judák.


V Nitre má Mariánska púť viac ako 250-ročnú tradíciu. Prvýkrát sa konala v roku 1765, keď sa predstavitelia kráľovského mesta Nitra dohodli s biskupom Jánom Gustínim na každoročnej púti. Tá mala pripomínať vďaku Nitranov za to, že mesto bolo zachránené pred morom a náletom kobyliek. V čase totality sa tam stretávali tisíce ľudí a púť sa postupne stala aj istým druhom protestu proti komunistickému režimu a náboženskej neslobode.      

 Pre veriacich je pripravený bohatý program. Jeho súčasťou budú okrem bohoslužieb aj aktivity pre deti, prednášky či workshopy. „Misionári verbisti a farnosť Nanebovzatia Panny Márie v Nitre pozývajú na púť k Matke Božej na nitriansku kalváriu. Liturgické slávenia v slovenskom i maďarskom jazyku bude dopĺňať bohatý duchovný a formačný program pre deti a rodičov,“ uviedol hovorca nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Bojnický letný slnovrat 2016 už tento víkend
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA – BOJNICE organizuje v sobotu 18. 6. v Bojniciach 2. ročník multižánrového podujatia, ktorého hlavným cieľom je propagácia potenciálu cestovného ruchu v známej a obľúbenej turistickej destinácii.
viac
24.08.2016
Pozvánka na Janíkovský ohnivák
Mesto Nitra pozýva v sobotu 27. augusta na X. ročník Janíkovského ohniváka. Podujatie, ktoré sa uskutoční na Futbalovom štadióne v nitrianskej mestskej časti Janíkovce, ponúkne vynikajúcu zábavu i skvelé občerstvenie.
viac
12.04.2018
Týždeň rómskej kultúry ponúka prednášky, umenie i ochutnávku jedál
Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF)v Nitre sa v týchto dňoch začal Týždeň rómskej kultúry, ktorý organizuje Ústav romologických štúdií. Podujatie odštartoval worskhop s lektorkou zážitkového učenia a autorkou románu Cigánka Janette Motlovou.
viac
13.04.2019
Na Veľký piatok bude v uliciach mesta Nitra krížová cesta
V uliciach Nitry sa bude na Veľký piatok 19. apríla konať tradičná krížová cesta. Slávnostná pobožnosť sa začne o 13.30 h pred budovou krajského súdu na Štúrovej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %