Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
08.07.2023 01:10

Viac ako 100 účastníkov na treťom online zasadnutí Rady ZMOS


Snímka zdroj: ZMOS


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik zvolal a viedol tretie online zasadnutie Rady ZMOS, ktoré sa uskutočnilo v utorok 4. júla 2023.


Predseda ZMOS v úvode informoval o ostatnom rokovaní s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom a ministrom financií SR Michalom Horváthom.

Jozef Božik tiež hovoril o pripravovanej tlačovej besede s predsedom Združenia samosprávnych krajov Slovenska (Združenie SK8) Jozefom Viskupičom. Aktuálne informácie z tlačovej besedy, vrátane jej záznamu.

Taktiež členov Rady ZMOS informoval o rokovaní, ktoré ZMOS absolvoval s predstaviteľmi deviatich politických strán. Článok z rokovania nájdete TU.

V ďalšej časti rokovania odborný expert Kancelárie ZMOS Ladislav Adamovič informoval o výnose dane z príjmov fyzických osôb na rok 2023 a o predikcii na rok 2024. Výnos za júl 2023 dosiahol 243 208 000 eur, čo je zhruba o necelých 6 miliónov menej ako bolo v roku 2022.

Mária Chorváthová, odborná expertka Kancelárie ZMOS, poskytla informáciu o výsledku z druhého zasadnutia Komisie pri MV pre Program Slovensko 2021-2027 pre cieľ 4 politiky súdržnosti EÚ. Na tomto stretnutí sa schvaľovalo 7 zámerov národných projektov a vyhodnocovali sa pripomienky, ktoré v predchádzajúcom období jednotlivé organizácie mohli zasielať. Všetkých 7 zámerov bolo monitorovacím výborom následne schválených.

Podpredsedníčka ZMOS a predsedníčka Komory obcí Božena Kováčová uviedla viaceré aktuálne informácie zo sociálnej oblasti: od septembra 2023 budú obce a mestá podpisovať s úradmi práce nové zmluvy, zatiaľ minimálne na polroka. Od 1. júla 2023 sa navyšujú finančné prostriedky na stupne odkázanosti klientov v zariadeniach sociálnych služieb minimálne o 7% na rok 2023 (770 eur) a tak isto aj na rok 2024. Pri denných stacionároch bude finančný príspevok 513 eur mesačne a pri útulkoch a nocľahárňach bude finančný príspevok 350 eur. Uviedla, že sa pripravuje výzva na rómske hliadky iba na obce, ktoré sú v Atlase rómskych komunít.

Na online rokovaní odznela aj informácia o zverejnenej výzve z Plánu obnovy a odolnosti na Centrá zdieľaných služieb. V tejto súvislosti ZMOS osloví rezort vnútra so žiadosťou o stretnutie a vykonzultovanie si nedostatkov vo výzve na Centrá zdieľaných služieb.

Počas rokovania vzišla aj požiadavka na pomoc mestám a obciam, ktoré síce nemali v školských zariadeniach umiestnených Ukrajincov, ale do pomoci sa zapojili iným spôsobom. Na margo požiadavky z rokovania bude ZMOS zozbierať údaje o tom, ako sú na tom finančne mestá a obce. 

Ďalšou problémovou oblasťou miest a obcí je šport a kultúra, pretože mestá a obce nevedia garantovať, či tejto oblasti budú vedieť poskytnúť finančné príspevky. ZMOS komplexne zosumarizuje problémy, ktoré sa týkajú financovania samosprávy.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
13.09.2023
Komuniké zo 4. zasadnutia Rady ZMOS
Na včerajšom rokovaní sa Rada ZMOS venovala a prijala uznesenia k viacerým dôležitým témam miestnych samospráv. Prerokovala návrh stanov združenia, ktoré budú predložené mimoriadnemu snemu ZMOS 20. 9. 2023 a za účasti ministra regionálneho rozvoja P. Balíka prerokovala regionálne eurofondy.
viac
24.01.2024
Online rokovanie Rady ZMOS aj za účasti ministra školstva SR Tomáša Druckera
V poradí 14. online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k aktuálnej téme zmene financovania predprimárneho vzdelávania za účasti pozvaného hosťa - ministra školstva SR Tomáš Druckera a jeho odborného tímu.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %