Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
14.04.2024 02:05

Viac peňazí pre kultúrny dom chcú získať cez príspevkovú organizáciu


Kultúrny dom Andreja Hlinku (KDAH) v Ružomberku. Snímka zdroj:rkmagazin.sk


Na činnosť Kultúrneho domu Andreja Hlinku (KDAH) v Ružomberku chce samospráva získať viac externých financií. Pokúsia sa o to cez novozaloženú príspevkovú organizáciu. TASR o tom informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.


Zriaďovaciu listinu organizácie schválili ružomberskí mestskí poslanci na aprílovom zasadnutí. Primátora Ľubomíra Kubáňa poverili, aby zabezpečil všetky ekonomicko-právne, rozpočtové a prevádzkové úkony. "Poslaním organizácie bude najmä vytvárať podmienky pre spoločensky hodnotné a tvorivé kultúrne aktivity pre občanov i návštevníkov mesta. Navrhnutý model prinesie väčšie možnosti na zabezpečenie rozvoja kultúry v Ružomberku aj prostredníctvom externých finančných zdrojov," povedal Kubáň.         

Rozpočet organizácie bude zahŕňať príspevok z rozpočtu mesta, prostriedky prijaté od iných subjektov, účelovo určené peňažné dary a prostriedky vlastných finančných fondov. Organizácia bude fungovať popri mestskej akciovej spoločnosti KDAH. "Kultúrnemu domu by to malo do budúcna umožniť účinnejšie využívať výhody komerčného prostredia. Podľa platnej legislatívy totiž môže príspevková organizácia vykonávať podnikateľskú činnosť nad rámec hlavných aktivít, ak plní úlohy určené zriaďovateľom," vysvetlil Miškovčík.         

Výsledkom hospodárenia spoločnosti KDAH od jej vzniku v roku 1996 je kontinuálne účtovná strata. Výnosy z bežnej hospodárskej činnosti nepokrývajú prevádzkové náklady spoločnosti. Podľa radnice je to aj preto, že spoločnosť zabezpečuje v mnohých oblastiach viac spoločenskú ako podnikateľskú funkciu, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
22.11.2019
V Myjave sprístupnili výstavu ľudového odevu myjavskej oblasti
Centrum tradičnej kultúry v Myjave sprístupnilo v utorok (19. 11.) výstavu ľudového odevu myjavskej oblasti, ktorá bude do 28. novembra vo výstavnej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave.
viac
21.07.2020
Dolné Zelenice po 30 rokoch znovu otvárajú kultúrny dom
Po 30 rokoch vrátili v obci Dolné Zelenice pri Hlohovci pôvodnú náplň miestnemu kultúrnemu domu. Ako uviedla starostka Dagmar Jakubcová, na rekonštrukciu použili 248 000 eur z grantu ministerstva životného prostredia a 110 000 eur pridala samospráva.
viac
16.03.2021
Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna
Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %