Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
07.02.2022 10:30

Viaceré kultúrne zariadenia PSK prešli obnovou


Vihorlatské múzeum v Humennom. Snímka zdroj: (tasr).


Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pripravili na tento rok niekoľko noviniek. Viaceré z nich prešli obnovou a ďalšie sa na ňu chystajú.


Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie PSK s tým, že počas tohto roku budú môcť návštevníci jednotlivých zariadení nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov, budú súčasťou výnimočných výročí, uvidia niekoľko divadelných premiér a zažijú aj špeciálne pripravené podujatia.

„Pre širokú verejnosť sa v tomto roku slávnostne otvoria zrekonštruované priestory Krajskej galérie v Prešove, keďže v plánovanom termíne ešte koncom minulého roka to nebolo možné pre protipandemické opatrenia,“ priblížila Heilová. Dodala, že podobná slávnosť čaká aj Podduklianskú knižnicu vo Svidníku, kde obnovili oddelenie pre dospelých.

Ukončenie rekonštrukcie a kolaudácia stavby sa tento rok uskutoční aj vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, kde sa zavŕši posledná etapa obnovy kaštieľa. Ten je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň sídlom múzea. Hotové sú tiež práce na modernizácii priestorov s novým vnútorným vybavením v Hvezdárni a planetáriu v Prešove.

„Naopak, začiatok rekonštrukcie sa predpokladá na Ľubovnianskom hrade, kde sa z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska zachráni severovýchodná hradba, ktorá je v havarijnom stave. Úpravami prejde aj tretie hradné nádvorie, kde okrem iného vznikne nový sokoliarsky dvor,“ doplnila Heilová s tým, že plánovaná je aj komplexná rekonštrukcia a modernizácia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Ďalší projekt sa tiež chystá v budove multifunkčného kultúrneho centra vo Vranove nad Topľou. Po rekonštrukcii tam bude sídliť Hornozemplínske osvetové stredisko a Hornozemplínska knižnica, ktorá si tento rok pripomína 70. výročie svojho vzniku. „Tá aktuálne realizuje aj projekt s názvom Multifunkčné centrum 4.0 vďaka grantom EHP a Nórska, ktorý je zameraný na nedostatok príležitostí pre deti a mladých ľudí,“ upozornila Heilová s tým, že v rámci projektu je naplánovaný cyklus podujatí s názvom „Kultúra a umenie bez diskriminácie“. Zamerané sú na podporu sociálneho začlenenia s využitím kultúrnych a umeleckých aktivít. Multifunkčné centrum bude vybavené novou audiovizuálnou technikou, ktorá poslúži rómskym i nerómskym deťom a mladým ľuďom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2021
O dotácie PSK sa budú môcť žiadatelia uchádzať v troch programoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov štyri milióny eur.
viac
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
13.01.2022
Prešovský kraj opraví ďalšie mosty a cesty v regiónoch
Sumu 6 miliónov eur schválili poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci navrhovaného investičného plánu kapitálových výdavkov pre Správu a údržbu ciest PSK na rok 2022 v rámci I. etapy. Župa plánuje za túto čiastku opraviť viacero ciest i mostov, ale i budov SÚC PSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %