Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.05.2020 10:30

Viaceré mestské časti pristúpili k otvoreniu detských ihrísk a parkov


Detské ihrisko v Medickej záhrade. Snímka zdroj: (stremesto.sk).


Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú.


Dôvodom je podľa nich napríklad finančná náročnosť splnenia prísnych hygienických opatrení spojených s možnosťou znovuotvorenia ihrísk.

Ihriská, ktoré boli počas koronakrízy „na zámok“, otvára postupne napríklad Staré Mesto. Takýchto detských ihrísk, respektíve súborov hracích prvkov, má štyri, a to v Grassalkovichovej a Medickej záhrade, Slubekovej záhrade, kde bolo potrebné komplexne zrekonštruovať zničené schodisko a pribudla vodiaca rampa na kočíky, a tiež na ihrisku na Jedlíkovej ulici.

„Ihriská v Grassalkovichovej a Medickej záhrade boli sprístupnené s otvorením týchto mestských parkov, ihrisko Slubekova záhrada sme otvorili 11. mája,” uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove s tým, že zatvorené zatiaľ zostáva ihrisko na Jedlíkovej ulici. Ostatné detské ihriská boli podľa neho „prístupné“ nepretržite, keďže nie je možnosť uzamknúť ich. Ide napríklad o hracie prvky v parčíku na Belopotockého ulici či ihrisko na Jakubovom námestí.

Po vyčistení a vydenzifikovaní, výmene piesku a po pokosení otvorilo detské ihriská aj Nové Mesto. „Otvorili sme všetky detské ihriská, dočasne je zatvorené už len ihrisko na Rešetkovej/Osadnej, na ktorom ešte prebiehajú údržbové práce,” povedal novomestský starosta Rudolf Kusý.

Detské ihriská dezinfikuje aj Petržalka. „Po ukončení procesu dezinfekcie budeme informovať o ich znovuotvorení,” píše mestská časť na sociálnej sieti.

Naopak, ihriská zatiaľ zostávajú zatvorené napríklad v Devínskej Novej Vsi. „Vzhľadom na doposiaľ vynaložené finančné prostriedky v boji proti ochoreniu COVID-19 nie je pre mestskú časť finančne a ani organizačne možné zabezpečiť prísne hygienické opatrenia, preto k znovuotvoreniu detských ihrísk nepristúpi,” uvádza sa v uznesení miestneho krízového štábu zo začiatku mája. Za prísnych hygienických opatrení je otvorený Park Na Grbe.

Na detských ihriskách platia po otvorení bezpečnostné a hygienické opatrenia. Naďalej je potrebné nosiť ochranné rúška alebo inú adekvátnu ochranu horných dýchacích ciest, dezinfikovať si ruky, dodržiavať dvojmetrové rozstupy, pričom počet hrajúcich sa detí je obmedzený. Na dodržiavanie opatrení upozorňujú informačné tabule.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2020
Štát povolí otvorenie ďalších prevádzok, avšak za prísnych podmienok
Štát umožní v pondelok (30. 3.) otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi očné optiky, stanice STK a EK, záhradkárstva, stavebniny, galantérie či advokátske a notárske kancelárie.
viac
06.04.2020
Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia
Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
07.05.2020
Bratislavskú Zoo otvorili v stredu opäť pre verejnosť
V Bratislave otvorili v stredu (6. 5.) takmer po dvoch mesiacoch pre verejnosť zoologickú záhradu v Mlynskej doline. Platiť tam však budú viaceré hygienické opatrenia. Zoo Bratislava o tom informuje na svojom webe.
viac
14.05.2020
Pri otváraní škôl musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká
Pri otváraní škôlok a škôl sa musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi v tejto súvislosti naďalej pokračujú, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %