Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.12.2022 09:30

Viaceré mestské časti začnú rok 2023 v rozpočtovom provizóriu


Na archívnej snímke z dronu pohľad na Bratislavu a Ružinov. Snímka zdroj: (tasr).


Viaceré bratislavské mestské časti by mali začať rok 2023 v rozpočtovom provizóriu.


"Dôvodom je, že chceme pripraviť čo najzodpovednejšie rozpočty a momentálne je pred nami ešte veľa neznámych," odôvodňuje starosta bratislavského Ružinova a zároveň predseda regionálneho združenia bratislavských mestských častí Martin Chren. Samosprávy nevylučujú ani zvyšovanie daní a poplatkov.

Aktuálna situácia pri príprave rozpočtov mestských častí bola témou prvého zasadnutia regionálneho združenia v novom volebnom období. Ich financovanie totiž ovplyvní napríklad daňový bonus v rámci novely zákona o dani z príjmov, výšku disponibilných financií mestských častí výrazne zasiahnu aj rastúce ceny energií. Podľa starostov je preto aktuálna aj diskusia o možnej úprave niektorých poplatkov samospráv.

Podľa regionálneho združenia sa to môže týkať napríklad zvyšovania poplatkov za dieťa v materskej škole alebo v školskom klube. Situáciu podľa neho komplikuje aj povinná valorizácia platov učiteľov a zamestnancov materských a základných škôl od januára 2023 o sedem percent.

"V súvislosti s výpadkom daní budú mestské časti nútené zvýšiť poplatky, teda školné, finančné pásmo na stravu, ako aj réžiu, aby dokázali zabezpečiť prevádzku materských škôl," podotýka starostka Čunova Gabriela Ferenčáková. O téme majú starostovia opätovne rokovať v januári.

Jednou z mestských častí, ktoré pôjdu do rozpočtového provizória, je napríklad Ružinov. Šéf miestnej samosprávy argumentuje tým, že nie sú známe ešte presné východiská, na základe ktorých sa zostavuje rozpočet. Upozorňuje tiež, že prijatý ešte nie je ani štátny rozpočet na rok 2023.

"Preto sme sa rozhodli, že so schvaľovaním nášho rozpočtu počkáme až na začiatok budúceho roka," uviedol Chren s tým, že pre mestskú časť to však nič zlé neznamená. Pripomína, že provizórium znamená, že sa hospodári podľa rozpočtu z minulého roka. "Ten bol pre nás pomerne priaznivý," poznamenal Chren. Ubezpečuje zároveň, že hoci by mali miestni poslanci schvaľovať rozpočet až začiatkom februára, Ružinovčania to nijako nepocítia.

Návrh rozpočtu na rok 2023 spomedzi najväčších bratislavských mestských častí nemá v programe najbližšieho zasadnutia zaradený napríklad ani Staré Mesto. Naopak, v Petržalke by miestni poslanci mali budúci týždeň rozpočet mestskej časti na budúci rok schvaľovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2018
Bratislava: Niektoré mestské časti začnú rok 2019 v rozpočtovom provizóriu
Niektoré bratislavské mestské časti vstúpia do budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Finančný plán na rok 2019 síce vypracovaný je, prejsť však musí najskôr miestnymi komisiami, kým sa dostane na rokovanie zastupiteľstiev.
viac
15.05.2020
Viaceré mestské časti pristúpili k otvoreniu detských ihrísk a parkov
Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú.
viac
15.03.2023
Petržalka zvyšuje príspevok za škôlku, rovnako ako niektoré iné MČ
Bratislavská Petržalka sa pridáva k samosprávam, ktoré zvyšujú príspevok na materskú školu. Ten bude po novom 75 eur na mesiac za jedno dieťa.
viac
23.03.2023
KOLO rozšíri v apríli zber zachovaných vecí do mestských častí
Bratislavské centrum opätovného využitia - KOLO rozširuje zber zachovaných vecí do celého hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %