Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.11.2019 08:15

Viaceré obce získali podporu na vybudovanie klimatických opatrení


Klíma nás spája - ŽIVICA


Vybrané obce na Slovensku vybudujú v budúcom roku v rámci projektu Klíma nás spája adaptačné prvky, ktoré majú pomôcť pri boji proti extrémnym podmienkam počasia, akými sú dlhotrvajúce suchá či letné horúčavy.


„Tento ročník bude výzvou, pretože sme sa rozhodli podporiť nie desať, ale až 25 obcí,“ povedal koordinátor projektu Peter Svitek.       

„Po skúsenostiach z minulého roka sa podarilo navýšiť financie o viac ako polovicu, čo znamená, že sa obce môžu pustiť aj do náročnejších prvkov a väčších opatrení. Záujem o projekt ukázal, že si obce vážia nielen možnosť získať finančné prostriedky, ale aj odborné znalosti a pomoc. Je pre nás dôležité, že budú projekty realisticky pripravené, a že budú zástupcovia obcí aj dobrovoľníci rozumieť ich významu a nestanú sa iba ďalšou „ozdobou“ obce,“ povedala manažérka projektu Petra Ježeková.       

V rámci projektu si slovenské obce v priebehu budúceho roka vybudujú napríklad vodozádržné prvky v podobe vsakovacieho záhonu či zberného systému dažďovej vody, obnovia mokraď, alebo vytvoria akvaponický systém chovu rýb a pestovania zeleniny.       

„Novinkou je spolupráca s miestnymi dobrovoľníkmi, ktorí budú do projektu zaangažovaní nielen fyzickou pomocou, ale budú aj vyškolení, aby vedeli v budúcnosti podobné aktivity sami navrhovať,” uviedol Svitek. V projekte sa stretnú zástupcovia obcí spolu s lokálnymi dobrovoľníkmi a spoločne absolvujú trojdňové školenie vo Vzdelávacom centre Zaježová, na ktorom im odborníci pomôžu s naplánovaním adaptačných opatrení a upozornia ich na špecifiká a úskalia konkrétnej realizácie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Nižná Polianka zrealizovala rozsiahly enviromentálny projekt
Škody spôsobené povodňami presiahli podľa štatistík Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za posledných desať rokov výšku 707 miliónov eur. Mnohé samosprávy to núti prijímať opatrenia súvisiace so zmenou klimatických podmienok.
viac
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %