Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.12.2016 07:00

Vianočné trhy v centre Bratislavy a odpady


Na Hlavnom a Františkánskom námestí stoja aj kontajnery na zber papiera a plastov.


Ako je zabezpečený zber a odvoz odpadov z priestorov štyroch bratislavských námestí, na ktorých 120 stánkov ponúka počas vianočných trhov darčeky, lahôdky či práve pripravené jedlá a nápoje?


„Vyprázdňovanie odpadkových košov na Hlavnom a Františkánskom námestí, rovnako ako aj pred jedným stánkom na Primaciálnom námestí, priebežne zabezpečujú A.R.K. technické služby v čase od 10. hodiny do polnoci“, informuje hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová. „Návštevníci trhov i stánkari využívajú 121 stodvadsaťlitrových odpadkových košov, 87 trojnožiek s igelitovými vrecami a 34 nádob na zber plastov alebo papiera.“

Okrem toho oddelenie životného prostredia a mestskej zelene magistrátu zabezpečilo pre prevádzkovateľov stánkov na Hlavnom a Františkánskom námestí zber a prepravu použitých tukov i jedlých olejov. „Spoločnosť OLO nám poskytla šesťdesiatlitrové zberné nádoby, ktoré sú po dvoch kusoch umiestnené v dvoch stánkoch s umývadlami. Počas celého dňa k nim majú jednotliví stánkari prístup,“ hovorí pracovníčka spomínaného oddelenia Magdaléna Krajčiová. „Zberné nádoby sa vyprázdňujú raz-dvakrát do týždňa, podľa skutočnej produkcie. Okrem toho sme do každého stánku odovzdali usmernenie ako triediť papier, plasty, sklo a kovové obaly z nápojov, vrátane viacvrstvových kompozitných obalov a spôsobu oddeleného zberu olejov.“

 

Kontajner Starého mesta na Hviezdoslavovom námestí.

 

„Zber odpadu na Hviezdoslavovom námestí zabezpečujú Technické služby Starého mesta, a. s.,“ informuje hovorkyňa Bratislavy – Starého mesta Nora Gubková. „Táto spoločnosť na základe zmluvného vzťahu a objednávok štandardne vykonáva pre našu mestskú časť vysýpanie malých smetných košov, zametanie ulíc v historickom jadre a zároveň na základe iného zmluvného vzťahu aj komplexne zabezpečuje Staromestské vianočné trhy 2016.“

Pri porovnaní s bežným obdobím umiestnili Technické služby počas vianočných trhov na Hviezdoslavovo námestie a do blízkeho okolia ďalších 16 malých smetných košov a 21 prenosných trojnožiek s igelitovými vrecami. Podľa informácie, ktorú poskytla hovorkyňa táto spoločnosť tiež „čistí“ a odoberá odpad priebežne, pričom naplnené igelitové vrecia „sú uskladnené v technickom zázemí a trikrát denne ich odvážajú“. Posledný zvoz je načasovaný na 23. hodinu.

„Ak hovoríme o spotrebovaných olejoch, potom už druhý rok poskytujeme subjektom, ktoré majú na Staromestských vianočných trhoch prenajaté stánky, službu na zber, odvoz a likvidáciu tohto druhu odpadu taktiež prostredníctvom spoločnosti Technické služby Starého mesta. Stánkari majú k dispozícii päť päťdesiatlitrových zberných nádob,“ uzatvára N. Gubková.

 

 

 

 

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
04.11.2019
Staré Mesto otvorí tohtoročné vianočné trhy 22. novembra
Bratislavské Staré Mesto otvorí tohtoročné vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí 22. novembra a potrvajú do 23. decembra.
viac
20.12.2021
V Bratislave pribudne viac ako 500 ohrádok na zber vianočných stromčekov
V uliciach Bratislavy pribudne viac ako 500 špeciálnych drevených ohrádok, ktoré budú slúžiť na systematický zber a odvoz vianočných stromčekov po sviatkoch.
viac
03.08.2023
Staré Mesto hľadá záujemcov o prenájom stánkov na vianočných trhoch
Bratislavské Staré Mesto vyhlásilo verejnú súťaž na prenájom stánkov počas tohtoročných Vianočných trhov na Hviezdoslavovom námestí. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 18. augusta. Urobiť tak treba elektronicky. Mestská časť o tom informuje na svojom webe i sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %