Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
23.12.2019 05:55

Vianočnú slávnosť organizujú v Štrbe už 30 rokov


Ilustračná snímka


Poslednú nedeľu pred Štedrým dňom organizujú v podtatranskej obci Štrba slávnosť, ktorá je súčasťou príprav na Vianoce. Vianočnú slávnosť pripravujú miestni už tri desiatky rokov a podľa starostu Michala Sýkoru sa na nej už od počiatku stretávajú obyvatelia každého veku či vierovyznania.


„Robíme to od roku 1990, to bola prvá taká akcia po revolúcii a jej hlavným mottom je spolupatričnosť obyvateľov obce. Aj v erbe máme ruku svätého Ondreja, ktorá drží dva kríže – latinský a svätoondrejský. Má to aj takú duchovnú myšlienku, keďže polovica našej obce sú katolíci a polovica luteráni a pôsobí u nás evanjelická, rímskokatolícka a apoštolská cirkev,“ objasnil Sýkora.       

Tento rok sa podujatie koná s podtitulom „Otváranie dverí Vianoc podtatranských“ a hlavným mottom je „Dopraj Bože svojmu dielu večné trvanie“. Podľa starostu má pripomenúť miestnym atmosféru Vianoc a zároveň ľudí spájať. „Okrem našich folklórnych súborov sa na pódiu predstavia aj cirkevné spevokoly, ktoré pôsobia v obci. Hosťom jubilejného 30. ročníka sú Pohorelskí chlopi,“ dodal. Podujatie končí ohňostrojom, rozozvučia sa oba kostolné zvony a všetci účinkujúci spolu spievajú Tichú noc. Program sa začína o 17.00 h na pódiu pri tamojšom obecnom úrade.       

V regióne veria, že aj napriek teplému počasiu budú Vianoce v Tatrách a okolí biele. Predpovede hovoria, že nasnežiť by malo hlavne vo vyšších polohách. „Už aj na Slovensku sa čoraz častejšie stáva, že ľudia trávia sviatky mimo svojich domovov a hotely by tak mali byť plné aj počas Vianoc. Lyžovať aj bežkovať sa bude dať, ale predsa viac snehu prinesie návštevníkom ešte krajšiu atmosféru. Keď už aj inde sneh nebude, u nás musí byť,“ skonštatoval s úsmevom Sýkora.       

Zároveň upozornil aj na silvestrovské podujatie, ktoré sa bude konať na Štrbskom plese 31. decembra. Hostia sa môžu tešiť na zabíjačku, kultúrny program, zakúpiť si môžu 0-eurovú bankovku, ktorú obec vydala a miestni tradične pokrstia vianočnú vločku, čím oficiálne odštartujú zimnú turistickú sezónu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2016
Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov
Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov a na polnočnej svätej omši sa zúčastňuje 68 percent obyvateľov, a to najmä na východe Slovenska.
viac
16.06.2018
Letná sezóna odštartovala tradičným odomknutím hladiny jazera
Tradičným symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa otvorili v piatok letnú turistickú sezónu v regióne.
viac
09.09.2018
Banská Bystrica ožila folklórom
Nultý alebo prvý ročník - v tom sa viaceré zdroje rozchádzajú, ale v podstate je to jedno. To sa časom utrasie. Vidieť však takmer tritisíc ľudí v kroji na Námestí SNP v Banskej Bystrici, počas významného Radvanského jarmoku, je len ťažko opísateľný zážitok.
viac
15.11.2019
V zaniknutej osade Šoldov postupne vzniká archeoskanzen
V zaniknutej osade Šoldov neďaleko Štrby, okres Poprad, postupne vyrastá archeoskanzen. Prevažne z vlastných zdrojov ho tam buduje obec, ktorá vlani postavila za pomoci nezamestnaných jedno obydlie a tento rok pribudlo ďalšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %