Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.12.2022 08:25

Vianočnú večeru pre ľudí bez domova pripravili charita a mesto


Snímka z podujatia Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova v Trnave v utorok 20. decembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Najmenej 65 porcií štedrovečerného menu pripravili v utorok v Trnave pre sviatočnú večeru pre ľudí osamelých, v ťažkej sociálnej situácii a bez domova. Trnavská arcidiecézna charita (TACH) ich spolu s mestom Trnava takto tradične pozývajú stráviť príjemné chvíle v závere roka.


Večera sa konala v jednom z denných centier pre seniorov.

"Touto večerou symbolicky pripomíname ich problémy, ktoré by mala naša spoločnosť riešiť. Ľudí, ktorí zostanú bez domova, aj v Trnave pribúda. Je dôvodný predpoklad, že číslo spred pandémie okolo 300 bolo už prekročené," povedal riaditeľ TACH Miroslav Dzurech.

Večeru, kapustnicu a šalát s rybou pre hostí pripravilo Stredisko sociálnych služieb mesta Trnava. Vedúca sociálneho odboru trnavskej radnice Ingrid Huňavá uviedla, že tak ako všade, aj v tomto prípade mestu vzrástli náklady na zabezpečenie akcie. "Nákladovosť pre nás nie je prvoradá. Pre nás je dôležitý klient, aby mal pocit, že v tejto spoločnosti sú aj tí, ktorí sa mu chcú venovať a ktorí mu ponúkajú svoje služby. Je len na jeho rozhodnutí, či túto pomocnú ruku vie prijať alebo nie," uviedla.

Účastníkom večere ponúkali aj domáce sladkosti a na odchod dostali malý balíček. Obsluhu si zobrali na starosť dobrovoľníci a zamestnanci TACH. V úvode sa im prihovorili organizátori a pozvanie zúčastniť sa na spoločnej večeri opätovne prijal tiež trnavský arcibiskup Ján Orosch. V úvode si prečítaním mien pripomenuli ľudí bez domova, ktorí zomreli v poslednom období. Medzi osadenstvom prevládali muži v strednom veku, ale prišli aj staršie i mladšie ženy, ktoré zostali bez domova.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2017
Štedrá večera pre osamelých a ľudí bez domova
V piatok 22. decembra o 13. hodine sa v Katolíckej jednote Slovenska v Trnave stretnú všetci, ktorých spojil slogan Sme tu pre vás, nebuďte sami.
viac
29.04.2022
Trnava spustí projekt bicykle pre študentov
Mesto Trnava poskytne študentom škôl bicykle, aby podporilo využívanie tohto dopravného prostriedku. V rozpočte má na nákup takýchto bicyklov vyčlenených približne 60 000 eur. Informoval o tom primátor mesta Peter Bročka.
viac
27.09.2022
V Trnave, Senici a Dunajskej Strede bude veľtrh Kam na strednú
V Trnave a následne aj v Dunajskej Strede a Senici pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sériu podujatí pre žiakov základných škôl Kam na strednú 2022.
viac
30.12.2022
V Martine žije približne 200 bezdomovcov, mesto im odovzdalo vianočné balíčky
V Martine žije v rôznych zariadeniach a pod holým nebom približne 200 bezdomovcov. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej to potvrdila ich lokalizácia pred Vianocami, ktorú mesto každoročne organizuje v spolupráci s Policajným zborom SR a mestskou políciou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %