Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.11.2020 01:53

Vianočný strom rozsvieti Mikuláš a primátor Ján Nosko bez detí


Ilustračná snímka: Bystricoviny


Banskobystrické Vianoce tak, ako ich z minulých rokov poznajú miestni a návštevníci mesta pod Urpínom, nebudú. Opatrenia proti pandémii nového koronavírusu urobili škrt v plánovanom programe mesta.


Deti si tak neužijú ani každoročný príchod Mikuláša na Námestie SNP, kultúrny program a sladkosti, ktoré im zvykol rozdávať. Vianočný strom v centre mesta síce rozsvieti spoločne s primátorom Jánom Noskom, ale iba v tichosti, aby neporušili zákaz zhromažďovania sa ľudí. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.       

"Robíme však všetko pre to, aby sme obyvateľom spríjemnili predvianočnú atmosféru aspoň drobnými aktivitami. Budeme to mapovať na sociálnych sieťach mesta. Stánky s občerstvením, klobásami, lokšami či teplým punčom tento rok na Námestí SNP nenájdeme. Veríme však, že prevádzky, ktoré na ňom sídlia, zahrnú do svojej ponuky tieto tradičné dobroty," konštatovala Marhefková.

"Aktuálna situácia nás donútila pristúpiť k zmenám tak, aby sme neporušili žiadne vládne nariadenia. Aj my citlivo vnímame, že nemôžeme vianočné trhy organizovať s bohatým programom a stánkami s vianočnými dobrotami. Na námestí však uvažujeme o vytvorení priestoru pre remeselníkov, ktorí by ponúkali okoloidúcim svoj vianočný sortiment od 16. do 22. decembra," zdôraznil primátor.       

Banskobystričania si budú môcť od 4. decembra niečo pekné zaželať v tradičnej Zvoničke prianí a pozrieť si výstavu Zima je tu! v priestoroch historickej radnice zameranú na historické sane, ktoré zapožičal Banskobystričan Peter Papp.       

Návštevníci sa môžu tešiť aj na sane nájdené v okolí Banskej Štiavnice, Ľubietovej či Šumiaca. V minulosti ich využívali na preteky, prepravu tovaru i detí do škôl a zvážanie dreva. Zbierku doplnia športové zábery Slovenského sánkarského zväzu a fotografie rekreačného sánkovania z Múzea tatranskej kinematografie a fotografie Starý Smokovec.       

Tohtoročné predvianočné obdobie spestria pochôdzkové programy s vianočnou tematikou. Chýbať nebude večer poézie Generácie Nula či tradičné autorské čítanie poézie Ars Poetica Neosoliensis. Vianočný koncert sláčikového kvarteta s gitarou 20. decembra rozozvučí Robotnícky dom slovenskými a svetovými vianočnými koledami.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2019
Jedinečný ,,Slovenský deň kroja“ už túto sobotu
Pozvánka pre všetkých, ktorí si ctia tradície, ktorí milujú folklór a ktorí sa chcú stretnúť v Banskej Bystrici, aby si spoločne pripomenuli neoceniteľnú históriu a s ňou späté mnohé kultúrne zvyky a tradície.
viac
13.08.2020
Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami
Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.
viac
30.11.2020
Na Hlavnom námestí rozsvietili vianočný stromček
Na bratislavskom Hlavnom námestí v nedeľu večer rozsvietil primátor hlavného mesta Matúš Vallo vianočný stromček. Tento rok je ním 17-ročná a 12 metrov vysoká jedľa biela, ktorú mestu darovala rodina z bratislavskej Karlovej Vsi.
viac
16.11.2022
Do mesta sa po dvoch rokoch vrátia tradičné vianočné trhy
Do Banskej Bystrice sa po dvoch rokoch vrátia vianočné trhy v rozsahu, ako ich obyvatelia mesta poznajú z obdobia pred pandémiou nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %