Utorok 21.05.2024
Dnes má meniny 
Zina
°C
16.02.2016 10:00

Víchrica si vyžiadala krutú daň. V Tatrách padli za obeť stovky stromov


Silné vetry spôsobili vo Vysokých Tatrách spúšť. (Ilustračné foto: Pixabay.com)


Minulotýždňové nápory silného vetra si vyžiadali v Tatrách svoju daň. V západnej časti Tatranského národného parku (TANAP) vylomilo približne 2000 stromov.


"Najväčšie škody za sebou zanechal vietor na ochrannom obvode Habovka v narušených porastoch po víchriciach z minulých rokov. Keďže zem bola zamrznutá, väčšinu stromov vietor tentoraz polámal,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u. Podľa nej kalamitu v nižších stupňoch ochrany lesníci spracujú, polomy v bezzásahovom území zostanú na mieste bez spracovania. „Nápory vetra sú počas víchrice v poslednom období čoraz intenzívnejšie, a preto sa dá očakávať, že vetrom narušené a lykožrútom zničené lesné porasty im v budúcnosti nebudú môcť odolávať a rozloha kalamitného územia v TANAP-e sa bude naďalej zväčšovať,“ dodala Burdová.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2024
Dni mesta a turíčne sviatky v Dobšinej prinesú jarmok i banícky sprievod
V meste Dobšiná v okrese Rožňava sa v stredu začína (15. 5.) v poradí už 30. ročník Dní mesta a turíčnych sviatkov. Päť dní trvajúce podujatie prinesie remeselný jarmok, kultúrny program, sprievodné aktivity i banícky sprievod mestom.
viac
15.05.2024
V Košiciach sa konajú Župné dni, program festivalu vyvrcholí v piatok
Festival Župné dni Košického samosprávneho kraja (KSK) po Gemeri, Spiši a Zemplíne pokračuje tento týždeň v Above, kde aktivitami ožijú Košice.
viac
14.05.2024
BDC pripravuje Dobrobranie, prvý festival dobra na Slovensku
Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC) pripravuje podujatie s názvom Dobrobranie 2024, teda prvý festival dobra na Slovensku. Uskutoční sa na konci národného Týždňa dobrovoľníctva 25. mája v Sade Janka Kráľa.
viac
14.05.2024
Na Budatínskom hrade ožije povesť o Kataríne Suňogovej
Považské múzeum pripravuje na sobotu 18. mája špeciálne večerné prehliadky Budatínskeho hradu v Žiline. Uskutočnia sa v rámci celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. TASR o tom informovala hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %