Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2019 05:20

Vidiecke komunity sa stretli pri filmových premietaniach VIFI FESTU


VIFI FEST, ilustračná snímka: Martin Hesko


Víkend patril v desiatich slovenských obciach VIFI FESTU, „VIdieckemu FIlmovému FESTivalu“, ktorý do nich priniesol filmové premietania a množstvo sprievodných akcií. Od piatka 19. júla do nedele 21. júla 2019 tak mali miestni možnosť zapojiť sa do celoslovenskej iniciatívy, ktorá si kladie za cieľ


Do projektu sa tento rok zapojili obce Budimír, Bzince pod Javorinou, Červeník, Jedľové Kostoľany, Kláštor pod Znievom, Oravská Polhora, Ostrov, Trakovice, Veľké Uherce a Voznica. Ich aktívni obyvatelia a obyvateľky si sami zostavili program z ponúknutých možností, technicky zabezpečili premietania a pripravili rôznorodé sprievodné akcie. Medzi tými nechýbali dve premiéry ochotníckych divadelných predstavení, ďalšie dve reprízy už zabehnutých inscenácií, výstavy fotografií, ekologické a cestovateľské prednášky, koncerty, filmové kvízy či tvorivé aktivity a atrakcie pre deti.

„Je fantastické sledovať, s akým zápalom a nápaditosťou k podujatiu v mnohých obciach pristupujú. Vo viacerých prípadoch sa ukazuje, že VIFI FEST môže stáť na začiatku veľmi zaujímavej cesty a byť nasledovaný ďalšími aktivitami posilňujúcimi komunitný život,“ hovorí filmový scenárista Peter Gašparík, autor myšlienky a koordinátor projektu. O zapojenie sa doň už prejavilo záujem niekoľko ďalších obcí, väčšina zo západného či stredného Slovenska. „Veľmi radi by sme rozšírili pôsobenie na východe, čím zároveň vyzývam všetkých obyvateľov tamojších obcí, aby neváhali a čo najskôr sa nám ozvali – všetky potrebné informácie nájdu na našom webe,“ dodáva Gašparík.

Podmienkou pre zapojenie je v prvom rade nadšenie lokálnych organizátorov a organizátoriek. Rovnako ako koordinátori, podieľajú sa na príprave podujatia bez nároku na honorár. Vstup na celý program VIFI FESTU je vo všetkých obciach voľný, premietacie a hudobné práva sú kompletne vysporiadané. Podrobnosti o možnostiach zapojenia obce do ďalšieho ročníka VIFI FESTU ponúka webstránka www.vififest.sk a s rozhodnutím netreba váhať – príprava letného podujatia začína už na jeseň!

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Autor: (ts-vififest)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
Na dedinách už dávno nepozná každý každého, VIFI FEST chce ľudí spájať
Pri zrode VIFI FESTu (VIdieckeho FIlmového FESTivalu) stál mýtus, že sa v rámci dedinských komunít všetci obyvatelia a obyvateľky navzájom poznajú. Podľa Petra Gašparíka, ktorý za projektom stojí, to však už roky nie je pravidlom.
viac
23.05.2018
Počas víkendu slovenský vidiek vďaka VIFI FESTU ožije filmom
Názov VIFI FEST je údernejšou verziou charakteristiky „Vidiecky Filmový FESTival“ a označuje podujatie, ktoré sa v siedmich slovenských obciach uskutoční už tento víkend.
viac
04.07.2019
Breznianske kultúrne leto odštartovalo
Mesto Brezno sa aj tento rok poriadne pripravilo na letné mesiace a to formou nadupaného programu. Ako je to už zvykom, nasledujúce týždne budú v meste obohatené kultúrnym a športovým programom pre všetkých. Ponuka podujatí je rozsiahla a rozhodne si každý príde na svoje.
viac
13.07.2019
VIFI FEST prinesie filmové premietania do desiatich slovenských obcí
V dňoch 19. – 21. júla 2019 sa uskutoční druhý ročník unikátneho projektu, ktorý prináša na slovenský vidiek filmové projekcie. VIFI FEST, teda „VIdiecky FIlmový FESTival“ vlani do pilotného ročníka zapojil sedem obcí, tento rok ich počet stúpol na desať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %