Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
14.03.2019 09:05

Vieska nad Žitavou: Arborétum Mlyňany sa zapojí do osláv Svetového dňa vody


Arborétum Mlyňany. Ilustračná snímka zdroj: slovago.sk


Arborétum Mlyňany v okrese Zlaté Moravce sa zapojí do osláv Svetového dňa vody. V spolupráci so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou (ZsVS), a. s., pripravili jeho pracovníci aktivity pre širokú verejnosť.


"Deti sa môžu zapojiť do hier, absolvovať workshop a zaujímavé súťaže, ktoré budú zamerané na ochranu vody a vodných zdrojov. Pre verejnosť budú pracovníci laboratórií ZsVS 22. marca v Arboréte Mlyňany vykonávať bezplatné orientačné vyšetrenie prinesených vzoriek vody z domových studní na celkovú tvrdosť a dusičnany," informovali pracovníci arboréta.       

Na vyšetrenie vody je potrebné priniesť 500 ml vody v čistej polyetylénovej fľaši opláchnutej odoberanou vodou. Pred samotným odberom treba nechať vodu odtiecť do ustálenej teploty, aby sa v potrubí vymenila za čerstvú. V prípade nepoužívanej studne je vhodné nechať vodu odtiecť dlhšie, aby nebola zakalená. Návštevníci zároveň môžu získať odborné informácie, kedy je voda vhodná na pitné účely. Z kapacitných dôvodov je potrebné vopred sa nahlásiť na podujatie i rozbor vody.       

Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2018
Ambrózyho dni otvoria letnú sezónu v Arboréte Mlyňany
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. Počas víkendu 5. a 6. mája sú pre návštevníkov pripravené vystúpenia hudobných, speváckych a folklórnych skupín, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti, informovali pracovníci arboréta.
viac
21.03.2020
Vyšetrenia vzoriek vody sa presúvajú na iný termín
O presunutí termínu na bezplatné orientačné laboratórne vyšetrenie vzoriek vody z individuálnych vodných zdrojov pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.
viac
22.03.2023
Obec Drahovce vyčistila vodovodné potrubia patentovaným ekologickým spôsobom
Mávate časté bolesti brucha, hlavy, ochorenia pľúc či problémy so srdcovo-cievnym systémom? Zdrojom týchto zdravotných problémov môže byť aj znečistené vodovodné potrubie vo vašom dome alebo bytovke.
viac
10.05.2023
Letnú sezónu v arboréte Mlyňany otvoria Ambrózyho dni
Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %