Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.04.2016 09:30

Vinohradnícky skanzen v Svätom Jure plánujú otvoriť do dvoch rokov


Vinohradnícky skanzen priblíži krásy výroby nápoja pravdy. (Foto: mapio)


Priblížiť verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva pre zachovanie tradičnej malokarpatskej kultúrnej krajiny či prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy.


Aj to je zámerom vinohradníckeho skanzenu, ktorý chcú do dvoch rokov otvoriť v meste Svätý Jur. Na relatívne malom území sa tak má pre verejnosť vybudovať atraktívny prírodný areál. Pozemok, kde má vinohradnícky skanzen vzniknúť, patrí do majetku mesta Svätý Jur a v súčasnosti je v nájme Svätojurského vinohradníckeho spolku. "Je situovaný nad mestom, na dobre dostupnom mieste, v blízkosti obslužnej komunikácie a s možnosťou napojenia sa na svätojurský náučný chodník a cyklotrasu Jurava," priblížil pre TASR Branislav Bahna zo Svätojurského vinohradníckeho spolku. Ako podotkol, poloha na vrchole kopca je strategická aj z hľadiska výhľadov do okolia. Projekt vinohradníckeho skanzenu pripravujú svätojurskí vinohradníci v spolupráci s mestom Svätý Jur a Academiou Istropolitana Nova (AINova) od roku 2011.

Otvoriť chcú do dvoch rokov

Po výbere pozemku a jeho prenájme od samosprávy začali s prípravou pozemku. Odstraňovali tu náletové kroviny, komunálny odpad a upravovali terén. Vysadili aj prvé sadenice viniča. "Radi by sme areál otvorili pre verejnosť do dvoch rokov. Celkové náklady odhadujeme na zhruba 25.000 eur," spresnil Bahna s tým, že projekt chcú financovať zo zdrojov vinohradníckeho spolu a uchádzajú sa aj o viaceré granty rôznych nadácií i Bratislavského samosprávneho kraja. Vinohradnícky skanzen má byť situovaný v rozmanitom teréne, kde sa bude pestovať vinič či tradičné ovocné stromy. Má tu byť aj vinohradnícka búda i priestor pre oddych návštevníkov, ktorí môžu taktiež ochutnať tunajšie vína. "Pre pestovanie viniča sú navrhnuté štyri lokality, na ktorých budú pestované rôzne druhy hrozna a rôzne spôsoby. Tieto mikrolokality dopĺňajú jestvujúce, prípadne novovybudované kamenné stienky, informačné tabule či vinohradnícka búda. Najvyššia časť pozemku je zas výborným miestom pre vytvorenie vyhliadkovej plošiny," uviedol Bahna s tým, že skanzen chcú do budúcna prepojiť aj s inými projektmi a aktivitami.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2020
Primátori južných regiónov žiadajú, aby bolo súčasťou mini Schengenu aj Maďarsko
Primátori južných prihraničných regiónov žiadajú vládu, aby v prípade vytvorenia takzvaného mini Schengenu bolo súčasťou otvorenia hraníc aj Maďarsko.
viac
10.03.2022
Župa opravuje cesty v okresoch Senec a Pezinok
Nový asfalt, vodorovné značenie ako aj vyššia bezpečnosť a komfort pre vodičov. To všetko prinesú opravy ciest II. a III. triedy, do ktorých sa pustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK). V týchto dňoch prebiehajú opravy ciest vo Svätom Jure, v Bernolákove a Ivanke pri Dunaji.
viac
10.05.2022
V meste vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu
Vo Svätom Jure v lokalite Panciere vytvorili vinohradnícky skanzen, otvoria ho v sobotu (14. 5.).
viac
02.02.2023
BSK pokračuje v záchrane a obnove synagógy vo Sv. Jure, stavbu stabilizoval
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %