Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
03.04.2024 04:32

Vítanie vtáčích poslov jari otvorilo sezónu v arboréte Borová hora


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Vítanie vtáčích poslov jari otvorilo v stredu návštevnú sezónu v arboréte Borová hora Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene. Deti i dospelí zažili odchyt a krúžkovanie vtákov a ich pozorovanie spolu s poznávaním ich spevu.


Ako TASR informoval vedecký pracovník Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) Zvolen Miroslav Saniga, každý ročník tejto akcie je iný. Súvisí to podľa neho s charakterom počasia, keďže začiatkom apríla môže byť chladnejšie i teplejšie. To ovplyvní, aké vtáky priletia. "Tie, ktoré prichádzali až koncom apríla, sú tu. Je to napríklad penica čiernohlavá," objasnil.         

Poznamenal, že na vtáctvo vplýva aj klimatická zmena. "Aj tie, ktoré u nás neboli počas zim, začínajú ju tu tráviť. Príkladom je žltochvost domový, to bol sťahovavý vták," spresnil. Doplnil, že tento rok zaznamenal, príchod vtákov až o tri týždne skôr, ako to bývalo zvykom. Zdôraznil, že v tomto roku sú to rekordné čísla.         

Odborní garanti oboznámili deti z materských i základných škôl so životom, správaním a migračnými cestami vtákov. Diskutovali tiež na rôzne témy v súvislosti s operencami, ich biológiou, ekológiou a významom v prírode. "Týmto podujatím chceme deti pritiahnuť k prírode. Je to akcia zážitkov," podotkol s tým, že to nie je iba teória a návštevníci vidia všetko naživo.         

Podľa Sanigu na Slovensku vtáčie druhy ubúdajú. Spomenul, že jarabicu poľnú bolo vidieť na poli i v každej prírodopisnej knihe. "Dnes ju skoro vôbec nemáme. Skaliara pestrého som nevidel 15 rokov, vyhynul v slovenskej prírode. Niekedy bolo aj 5000 samcov hlucháňa, dnes ich je menej ako 500," vysvetlil.         

Podujatie odborne garantovali pracovníci Ústavu ekológie lesa SAV Zvolen. Prezentovali sa aj pedagógovia a študenti zo Strednej odbornej školy lesníckej z Banskej Štiavnice a pracovníčky Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Turisti vítali jar a vodáci odomkli vody Torysy
Prešovskí turisti v nedeľu vítali jar, vodáci sa zasa po prvýkrát plavili vlnami Torysy. V jej vodách skončili aj zapálené Moreny.
viac
30.03.2023
Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí
Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.
viac
11.05.2023
V arboréte budú Dni bez bariér, zamerané na vzdelávacie aktivity
Arborétum Borová hora Technickej univerzity (TUZVO) vo Zvolene sa počas piatka a soboty (12. a 13. 5.) stane otvoreným pre skupiny osôb s telesným postihnutím, vozičkárov, ako aj širokú odbornú a laickú verejnosť.
viac
14.06.2023
Dni ruží predstavia v arboréte takmer 800 odrôd
Takmer 800 odrôd záhonových ruží s osobitne vyčleneným priestorom pre miniatúrne, popínavé a sadové odrody ruží budú môcť vidieť návštevníci Dní ruží v arboréte Borová hora vo Zvolene. Uskutočnia sa 17. a 18. júna. Po oba dni je o 10.00 h a o 14.00 h pripravený aj odborný výklad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %