Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
29.12.2020 03:10

Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta


Na snímke náučný chodník Urpínske serpentíny. Snímka zdroj: (svetokolonas.sk).


Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.


Cieľom víťazného projektu je návrat čara lokalite, ktorú navštevujú obyvatelia mesta i turisti. Podporu 120 hlasov dostal projekt Radšej parkour a workout ako mobil v ruke. Je to pridanie kombinovaného cvičebného prvku vedľa detského ihriska na sídlisku Severná. Ihrisko bude podľa Mojžišovej atraktívnejšie a zároveň vznikne priestor na športové aktivity aj pre staršie deti.

Tretí podporený projekt, ktorý má 111 hlasov, je Pietne a pohrebné miesto pre nenarodené deti. „Aj vďaka hlasujúcim tak vznikne chýbajúci priestor pre rodičov, ktorí náhle prišli o svoje očakávané dieťa. Cieľom je tiež pomoc pri zmierení sa s bolestivou situáciou,“ priblížila Mojžišová.

Štvrtý projekt má názov Centrum Radvaň – brána k novým stretnutiam (83 hlasov). Projekt je zameraný na obnovu a modernizáciu priestoru, ktorý bude slúžiť pre činnosť a zasadnutia občianskeho združenia, výboru mestskej časti či občianskej rady. Určený je všetkým obyvateľom Radvane.

Hlasovať tento rok mohli všetci Banskobystričania a tiež študenti, ktorí navštevujú školy v meste. Minimálne jednému, maximálne však štyrom projektom mohli odovzdať svoj hlas do 21. decembra. Suma 40 000 eur, ktorá je na tento účel vyčlenená v rozpočte mesta, bude rozdelená medzi štyri najúspešnejšie projekty.

Do hlasovania postúpilo 13 návrhov, ktoré boli zamerané na životné prostredie, pohyb a šport či na zlepšenie komunitného života. Tento rok prišlo projekty podporiť 376 obyvateľov či študentov, ktorí spolu odovzdali až 916 hlasov.

„Priebeh hlasovania bol v poriadku. V tomto roku sa uskutočnenie projektov muselo preložiť na rok 2021, tie tohtoročné budú s najvyššou pravdepodobnosťou uskutočnené v roku 2022,“ objasňuje koordinátorka participatívneho rozpočtu Andrea Dolinská.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2020
Začalo sa hlasovanie o projektoch participatívneho rozpočtu Trnavského kraja
Od 2. až do 15. novembra sa v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) koná hlasovanie o podpore projektov z participatívneho rozpočtu (PR). V rámci jeho druhého ročníka obyvatelia môžu hlasovať online za najmenej tri spomedzi 105 projektov.
viac
30.10.2021
Za projekty, na ktoré dá Banská Bystrica tisíce eur, už možno hlasovať
Do 30. novembra je možné hlasovať v priestoroch Informačného centra v historickej radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici alebo v klientskom centre magistrátu za projekty v participatívnom rozpočte.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %