Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.07.2021 10:30

Vláčik Korýtko v prevádzke


Snímka zdroj: (OOCR REGION LIPTOV).


Obľúbená atrakcia v Ružomberku, historický vláčik Korýtko, zažíva už svoju štvrtú sezónu. Vlak s vozňom pre bicykle a kočíky premáva počas všetkých prázdninových víkendov na trojkilometrovom úseku zrekonštruovanej železnice.


Okrem bežnej prevádzky vláčika sú pripravené v konečnej stanici Zápalkáreň aj štyri tematické podujatia. Prvým je už najbližšiu sobotu Farmársky deň. Navyše, v posledný júlový piatok, vláčik absolvuje aj špeciálnu trasu naprieč Liptovom do Kráľovej Lehoty a späť.

Vláčik Korýtko vlakom bicyklom je ideálnym spestrením prázdninových letných dní na dolnom Liptove. Sám osebe je atrakciou a kúskom oživenej histórie. Navyše cyklistom aj peším ponúka výborné možnosti na výlety po okolí. Historický motorový vozeň typu 811 má pripojený vyše storočný vozeň na bicykle. Vďaka nemu ho mnohí návštevníci Liptova využívajú na priblíženie sa k východiskovému bodu obľúbenej 23 kilometrov dlhej CykloKorytničky – cykloturistickej trasy, ktorá takmer kopíruje trasu pôvodnej železničnej dráhy vláčika, ktorý v minulosti spájal Ružomberok s preslávenými kúpeľmi v Korytnici. „Stanica Zápalkáreň je pre cestujúcich východiskovým bodom ich výletov na bicykloch či pešo, ale zároveň môže byť pre mnohých aj príjemný cieľ. V peknom podhorskom prostredí máme k dispozícii občerstvenie, ohniská na opekanie, vieme ponúknuť rakety na bedminton či stolný tenis. Kto chce putovať ďalej môže pešo či bicyklom navštíviť neďaleký Vlkolínec a načerpať energiu v prírode Revúckej doliny,“ povedal Martin Baník, člen občianskeho združenia Korytnická železnica Ružomberok.

Počas leta sú v Zápalkárni pripravené 4 podujatia. Prvé bude v sobotu 17. júla. „Najbližšia sobota bude farmárska - návštevníci u nás budú vidieť rôzne domáce zvieratká a pre najmenších bude k dispozícii aj jazda na koni, ďalšia sobota bude venovaná papierenstvu, ktoré má s Ružomberkom spojenú históriu aj súčasnosť. V auguste nás čaká modelársky a divadelný deň s našimi ochotníkmi. Aj z návštevy tejto lokality dostávajú deti pečiatky do turistického pasu, v ktorom po úspechu z minulého leta opäť pokračujeme,“ povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice. Cena za prevoz vláčikom je symbolická. Dospelí zaplatia jedno euro, deti, dôchodcovia a ZŤP cestujú za polovicu a deti do 3 rokov jazdia bezplatne. Navyše s Liptov Region Card majú aj dospelí len polovičné vstupné. Preprava kočíkov a bicyklov je zadarmo. „Teším sa, že sa nám podarí Korýtkom počas špeciálnej jazdy 30. júla 2021 prepojiť celý Liptov. Z Ružomberka sa tak dostanú cyklisti až do Kráľovej Lehoty so zastávkami v Liptovskom Mikuláši a v Liptovskom Hrádku a zase z horného Liptova sa dostanú záujemcovia na konečnú Korýtka do stanice zápalkáreň a späť. Je to špeciálna jazda. Ak bude mať najmä u cyklistov úspech, tak verím, že v budúcnosti pôjde už o našu pravidelnú aktivitu,“ skonštatovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Vo vlaku by mali návštevníci používať rúška a dezinfekcia rúk je zabezpečená.

Bývalá Korytnická železnica bola obľúbená od jej vzniku v roku 1908 až po ukončenie jej prevádzky v roku 1974. Pôvodná železnica bola spoľahlivým dopravným prostriedkom pre prepravu tovaru aj cestujúcich z okolitých obcí do Ružomberka za prácou, na úrady či do nemocnice a prepravovala aj kúpeľných hostí, do vtedy už svetoznámych, Kúpeľov v Korytnici. Už v závere jej existencie sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia a to potvrdil aj rok 2018, kedy sa podarilo obnoviť torzo z pôvodnej trasy, ktorou vláčik jazdil v minulom storočí a to všetko vďaka finančnej podpore mesta Ružomberok, Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV aj nasadeniu členov občianskeho združenia Korytnická železnica Ružomberok.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje prevádzku Korýtko vlakom bicyklom aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 8 000 eur.

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR REGION LIPTOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %