Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
28.04.2020 08:00

Vláda chce znížiť emisie z domácich kúrenísk


Ilustračná snímka.


Vláda sa chce zamerať na konkrétne opatrenia, aby znížila emisie z domácich kúrenísk. Plánuje zaviesť dvojstupňovú kontrolu znečisťovateľov. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti životného prostredia.


V obciach s vysokým podielom emisií chce vládny kabinet zabezpečiť cielenú infokampaň. Znečisťovateľov ovzdušia chcú kontrolovať na dvoch stupňoch. V prvom kroku dostane znečisťovateľ upozornenie. „Pri opakovanom podozrení bude umožnený vstup štátnemu dozoru k spaľovaciemu zariadeniu a možnosť odobrať vzorku popola ako dôkazného materiálu pre ďalšie správne konania,” uvádza sa v PVV.

Vláda chce taktiež presadzovať podporu nákupu emisne efektívnejších kotlov na vykurovanie pre domácnosti. Na trhu budú môcť byť podľa PVV len kotly, ktoré budú spĺňať prísne emisné pravidlá.

Informovanie verejnosti o kvalite a stave ovzdušia plánuje vláda zlepšiť. Mala by byť zavedená povinnosť zverejňovať výsledky klimatických ukazovateľov a kvality ovzdušia v lokalitách, ktoré majú vhodné klimatické podmienky na liečenie. Zvýšiť by sa mal aj počet zariadení, ktoré merajú kvalitu ovzdušia. Na aromatické uhľovodíky benzo(a)pyrén by mali byť zavedené krátkodobé limity.

Cieľom vládneho kabinetu je aj znižovanie emisií skleníkových plynov a zlepšenie adaptácie Slovenska na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Vláda chce podporiť aj ekologickú poľnohospodársku výrobu.

V PVV sa okrem iného uvádza, že „vláda zvýši investície do mitigačných a adaptačných opatrení z predaja emisných povoleniek”.

Na dosiahnutie uhlíkovej neutrality chce vláda revidovať Nízkouhlíkovú stratégiu a Národný integrovaný energetický a klimatický plán. Chce tiež prijať zákon o zmene klímy a podporiť decentralizáciu a dereguláciu energetiky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
24.03.2020
Organizácie vyzývajú vládu na podporu cyklistickej, pešej a verejnej dopravy
Spolu 44 organizácií vyzýva novú vládu, aby zvýšila svoju podporu v cyklistickej, pešej a verejnej osobnej doprave. Rovnako, aby zásadné ciele a opatrenia zahrnula aj do svojho programového vyhlásenia. Informovala o tom Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.
viac
18.09.2021
Únia miest Slovenska dlhodobo presadzuje zmenu spravovania štátu
Jej členovia sú presvedčení, že Slovensko stojí pred výzvami, ktoré si vyžadujú nie len zmenu myslenia, ale aj viac odvahy, zodpovednosti a potrebu spolupráce.
viac
19.09.2022
Slovensko znížilo emisie v roku 2020 o takmer 50 percent
Slovensko podľa poslednej národnej inventúry emisií skleníkových plynov znížilo emisie v roku 2020 o takmer 50 percent v porovnaní s rokom 1990. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %