Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.04.2020 08:05

Vláda plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách


Ilustračná snímka: (int.).


Vláda SR plánuje vytvoriť komplexný informačný systém o vodách. Chce zabezpečiť aj transparentné informovanie verejnosti o kvalite podzemných vôd.


Mal by sa zverejniť aj kompletný zoznam analýz kvality vody v chránených vodohospodárskych oblastiach a aktualizácie rizík znečistenia vody. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti životného prostredia.

Pre občanov, samosprávy a prevádzkovateľov vodárenských zdrojov vláda zamýšľa vytvoriť informačný hydrogeologický varovný systém. V ňom budú kľúčové údaje o kvalite podzemnej vody, ktorá sa používa. „Zavedie sa povinnosť dodávateľa vody pre ľudskú spotrebu predložiť spotrebiteľovi raz ročne samostatné úplné analýzy dodávanej pitnej vody na zdroji,” píše sa v PVV.

Plánované investície ako Vodné dielo Slatinka a Tichý potok, vodná nádrž Ipeľ (Ďubákovo) a ropovod cez Žitný ostrov sa podľa PVV zrušia. Vládny kabinet chce tiež vykonať revíziu vodných stavieb, a potom rozhodne o ich ďalšej existencii.

Vláda plánuje podporiť budovanie verejných vodovodov v obciach do 2000 obyvateľov. Pôjde najmä o lokality s environmentálnou záťažou. „Všetci občania v aglomeráciách nad 2000 ekvivalentných obyvateľov budú mať čo najskôr čistenú a odvádzanú odpadovú vodu. V menších obciach by mal tento pomer do roku 2030 dosiahnuť aspoň 50 percent,” uvádza sa v PVV.

Ambíciou vládneho kabinetu je navrhnutie vodnej politiky, ktorá postupne obnoví poškodené vodné útvary, zastaví znečistenie vôd, pokles množstva podzemných vôd a zabezpečí dostatok pitnej vody v regiónoch.

Zároveň sa zameria na ochranu a obnovu prirodzených záplavových území, mokradí, malých vodných nádrží a rybníkov. Vláda sa chce sústrediť aj na ochranu prirodzených, voľne tečúcich úsekov vodných tokov a revitalizáciu regulovaných úsekov tokov.

Z PVV vyplýva, že preferované budú aj zelené opatrenia, ktoré zadržujú alebo spomaľujú odtok vody z krajiny.

PVV v pondelok (20. 4.) v Národnej rade SR predložil premiér Igor Matovič. Po diskusii o jeho obsahu má parlament hlasovať o vyslovení dôvery novej vláde.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Obnova pamiatok má byť rýchlejšia a efektívnejšia
Na základe pasportizácie nehnuteľného majetku v oblasti kultúry má vzniknúť dlhodobý strategický národný investičný plán, ktorého súčasťou má byť okrem výstavby nových priestorov aj program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok (NKP) do roku 2030.
viac
30.11.2020
ZMOS pripravuje analýzu zameranú na bezpečnú samosprávu
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu zameranú na pomerne širokú problematiku bezpečnej samosprávy.
viac
04.02.2021
Rezort školstva sfunkční rezortný informačný systém
Ministerstvo chce informačný systém upraviť tak, aby sa školám zjednodušilo reportovanie údajov, zvýšila sa kontrola dát a umožnilo sa zbierať nové a kvalitnejšie údaje potrebné pre reformné opatrenia, rozhodnutia a tvorbu politík.
viac
20.07.2021
Nevyčerpané financie ŠOP by sa mohli presunúť na územnú a druhovú ochranu
Nevyčerpané financie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v sume 874 520 eur by sa mohli presunúť na zavedenie ekonomického informačného systému a na plnenie úloh druhovej a územnej ochrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %