Pondelok 17.06.2024
Dnes má meniny 
Adolf
°C
25.05.2024 11:10

Vláda ruší poplatok, ktorý zaťažuje tepelné čerpadlá


Ilustračný obrázok (FB)


Majitelia či prevádzkovatelia tepelných čerpadiel typu voda-voda nebudú musieť platiť poplatky za odber podzemnej vody pri využívaní ich tepelného potenciálu.


Envirorezort očakáva, že oslobodenie tepelných čerpadiel voda-voda od poplatkov motivuje viac ľudí k prechodu na ekologické a energeticky efektívne vykurovanie a chladenie.

Tepelné čerpadlá systému voda-voda dosahujú najvyššiu efektívnosť a najvyššie úspory primárnej energie. Nová legislatíva je tak v súlade s cieľmi Plánu obnovy a odolnosti SR, ako aj s politikami EÚ, ktoré podporujú odstraňovanie bariér pri prechode na čistú energiu, ako je využívanie tepelných čerpadiel.

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon) v znení neskorších predpisov. 

Po schválení parlamentom nadobudne novela zákona účinnosť 13. júla 2024.

 

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
Súčasný kreditový príplatok pre učiteľov by sa mal zrušiť
Súčasný kreditový príplatok by sa mal zrušiť, vyplýva to zo zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý v stredu predložila na rokovanie vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
23.03.2024
MŽP: Tepelné čerpadlá by mohli byť oslobodené od poplatkov za využívanie vôd
Tepelné čerpadlá typu voda-voda by mohli byť oslobodené od odvádzania platieb a poplatkov za využívanie energetického potenciálu povrchových a podzemných vôd. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorú MŽP SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %