Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.11.2020 12:40

Vláda schválila refundáciu vykonaných záchranných prác v gudrónovej jame


Gudrónová jama.


Dve gudrónové jamy medzi obcami Lopej a Predajná, vznikli ako pozostatok spracovania ropy v podniku Petrochema Dubová. Ide o enviromenálnu záťaž, ktorá vznikla v sedemdesiatych rokoch a gudrónové jamy sú už celé desaťročia plné toxického odpadu.


Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje pretečenie kontaminovanej vody a to najmä v období prívalových dažďov alebo topiaceho sa snehu.

Práve začiatkom roka výdatná zrážková činnosť v tejto oblasti spôsobila stúpnutie hladiny vody v gudrónovej jame, ktorá mohla pretiecť a kontaminovať okolitý terén. Tento stav môže mať katastrofálne dopady na životné prostredie, preto v marci 2020 starostka obce Predajná vyhlásila mimoriadnu situáciu. Po vykonaní obhliadky so zástupcami obce a zástupcami spoločností, ktoré zabezpečujú geologické a enviromentálne služby, objednala záchranné práce, ako realizáciu krízových opatrení pre zníženie hladiny v jednej z gudrónovych jám. Voda z jamy Predajná I. bola prečerpaná do jamy Predajná II., v ktorej bola ešte voľná kapacita. Keďže išlo o záchranné práce počas mimoriadnej situácie, obec mohla požiadať o refundáciu nákladov, ktoré vláda schválila 19.novembra 2020 vo výške 19 092,43 Eur.

Celkové riešenie enviromentálnej záťaže je v rukách ministerstva životného prostredia.

Autor: (MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
17.03.2022
Obec pre gudrónové jamy v areáli rafinérie vyhlásila mimoriadnu situáciu
Obec Nemecká v okrese Brezno vyhlásila pre hroziacu ekologickú katastrofu mimoriadnu situáciu. Dôvodom je možnosť znečistenia rieky Hron kontaminovanou vodou z dvojice gudrónových jám v areáli niekdajšej rafinérie Petrochema Dubová. Informoval o tom starosta obce Branislav Čižmárik.
viac
22.04.2022
V obci Predajná sa začalo s čistením toxických gudrónových jám
V obci Predajná v okrese Brezno sa symbolicky na Deň zeme začalo čistenie vody z toxických gudrónových jám. Proces má na starosti štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV) a stáť by mal približne 70 000 eur. Vo štvrtok o tom v Predajnej informoval minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
13.06.2022
V Predajnej pokračujú práce na čistení vody z toxických gudrónových jám
V obci Predajná v okrese Brezno pokračujú práce na odčerpávaní a čistení vody z toxických gudrónových jám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %