Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.01.2024 05:00

Vláda schválila úhradu nákladov počas 15 vyhlásených mimoriadnych situácií


Snímka z výjazdového rokovania vlády v Kamenici nad Cirochou (Zdroj: TASR/František Iván)


Podľa zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva budú obciam a mestám v pôsobnosti 14 okresných úradov refundované náklady vo výške 311 776,65 eur, ktoré samosprávy vynaložili na vykonávanie úloh a opatrení v oblasti civilnej ochrany v priebehu rôznych mimoriadnych udalostí.


Podľa zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva budú obciam a mestám v pôsobnosti 14 okresných úradov refundované náklady vo výške 311 776,65 eur, ktoré samosprávy vynaložili na vykonávanie úloh a opatrení v oblasti civilnej ochrany v priebehu rôznych mimoriadnych udalostí.

Ide o obce a mestá v okresoch Banská Štiavnica, Brezno, Čadca, Detva, Humenné, Kežmarok, Levoča, Michalovce, Nové Zámky, Prešov, Prievidza, Stropkov, Svidník a Trnava. Tieto finančné prostriedky budú využité na pokrytie nákladov spojených s vykonanými činnosťami civilnej ochrany, vrátane záchranných prác pri problémoch s pitnou vodou, požiaroch, výbuchoch, havariách mostov, víchriciach, zosuvoch pôdy či zemetrasení.

V rámci vykonaných záchranných prác a opatrení civilnej ochrany, boli vykonávané najmä činnosti na záchranu života, zdravia osôb a záchranu majetku, ale aj činnosti na ich odsun z ohrozených alebo z postihnutých priestorov. Súčasťou vykonaných opatrení boli aj činnosti na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnych udalostí a vytvorenie podmienok na odstránenie ich následkov.

Výdavky vo výške 60 106,14 € sa týkali prvotných záchranných prác po zemetrasení na východe Slovenska. To zahŕňalo posúdenie statickej stability budov, odstránenie a odvoz poškodených konštrukcií, zabezpečenie núdzového ubytovania a iné činnosti súvisiace so záchrannými prácami v súlade s platnými právnymi predpismi.

Príslušné okresné úrady v týchto prípadoch preverovali opodstatnenosť, primeranosť a správnosť požiadaviek samospráv v súlade so zákonom o civilnej ochrane a príslušnými vyhláškami ministerstva vnútra, ktoré podrobne upravujú postup pri zabezpečovaní záchranných prác a výdavkov na civilnú ochranu.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Vláda vyhlásila od štvrtka na celom území SR mimoriadnu situáciu
Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6:00 h.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
14.09.2023
Mimoriadna situácia v súvislosti s COVID-19 sa skončí 15. septembra
Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa skončí 15. septembra o 6:00 hod. Jej odvolanie schválila včera vláda.
viac
21.03.2024
V 19 okresoch vyhlásia mimoriadnu situáciu kvôli problémovým medveďom
Vládny kabinet schválil uznesenie k vyhláseniu mimoriadnej situácie spôsobenej výskytom synantropných jedincov medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a ich bezprostrednom okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %