Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
06.06.2024 11:21

Vláda schválila zákon o krajinnom plánovaní


Minister životného prostredia Tomáš Taraba (Snímka TASR)


Vláda v stredu schválila zákon o krajinnom plánovaní s viacerými pripomienkami. Vládny kabinet zároveň odporučil parlamentu prerokovať návrh v skrátenom legislatívnom konaní.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) reagovalo, že so skráteným legislatívnym konaním k návrhu nesúhlasí.

Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt.

Legislatívu podľa ministra napísali tak, aby boli splnené podmienky a nebola prekážkou pre vyplatenie peňazí z plánu obnovy ku koncu roka. Tvrdí, že zákon vytvára aj priestor na lepšie plánovanie do budúcnosti

Zároveň povedal, že novela je pripravená tak, aby z envirorezortu nerobila špeciálny stavebný úrad, ktorý bude sťažovať život mestám a obciam. Dáva naopak právo samosprávam vstupovať do diskusie o krajinnom plánovaní a zohľadňovať požiadavky a potreby miest a obcí. Význam centrálneho krajinného plánovania vidí v tom, že môže dať víziu širším vzťahom v území, z ktorého môžu benefitovať jednotlivé mestá a obce.

ZMOS v tejto súvislosti apeluje na vládu a premiéra, aby prehodnotili svoje rozhodnutie a umožnili riadne legislatívne konanie. To má podľa predsedu združenia Jozefa Božika zaručiť kvalitnú právnu úpravu v oblasti krajinného plánovania a umožniť samosprávam aktívne sa zapojiť do odborných diskusií na dosiahnutie optimálneho riešenia a naliehavosti plánu obnovy.

Zákon je podľa Jozefa Božika citlivý pre miestnu samosprávu, a preto nepovažujú tento spôsob legislatívneho konania za korektný. „Nebol vytvorený priestor na dôkladné a odborné pripomienkovanie nového znenia návrhu zákona o krajinnom plánovaní verzus zákona o územnom plánovaní, čo sme namietali zásadnými pripomienkami už v predchádzajúcom znení zákona predloženého do skráteného medzirezortného pripomienkového konania minulý rok," skonštatoval.

Bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia a člen mimoparlamentnej strany Demokrati Michal Kiča reagoval, že krajinné plánovanie je kľúčové pre prípravu a zvládnutie klimatických zmien. Je podľa Michala Kiču neakceptovateľné, že takýto zákon je predložený bez medzirezortného pripomienkového konania a diskusie s odborníkmi. Tvrdí, že návrh však nenapĺňa podstatu reformy. Legislatívu považuje za premárnenú šancu zachovať typický krajinný ráz Slovenska a pripraviť ho na dôsledky klimatických zmien.

 

Autor: (TASR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2023
Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu a obnovu krajiny
Zákon o krajinnom plánovaní má zvýšiť a zlepšiť ochranu, obnovu a tvorbu krajiny. Vytvoriť by sa mal nástroj integrovaného manažmentu krajiny, ktorým sa má zabezpečiť udržateľný rozvoj a starostlivosť o životné prostredie.
viac
22.03.2024
Zákon o krajinnom plánovaní považuje MŽP za "totálny nezmysel"
Zákon o krajinnom plánovaní považuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR za "totálny nezmysel". Nemá ho podľa neho žiadny štát v Európskej únii. Legislatíva by bola nadradená územnému plánovaniu, čo by v praxi znamenalo čistý chaos.
viac
05.06.2024
Nesúhlasíme so skráteným konaním o návrhu zákona o krajinnom plánovaní
Podpredseda vlády a minister životného prostredia Slovenskej republiky Tomáš Taraba predkladá na dnešné rokovanie vlády SR Návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona o krajinnom plánovaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov s čím zásadne nesúhlasíme.
viac
19.06.2024
Novela zákona o krajinnom plánovaní ide do druhého čítania
Novelu zákona o krajinnom plánovaní posunuli v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %