Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
23.08.2019 08:15

Vláda schválila zmeny v pohrebníctve


Ilustračná snímka (ON)


Slovenské pohrebníctvo prejde zmenami. Tie schválila vláda na svojom zasadnutí v stredu. Novela z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odstraňuje nedostatky, ktoré vznikli v predchádzajúcom období.


Zmena zákona ustanovuje pravidlá na pochovanie potratených alebo predčasne odňatých ľudských plodov, ale rozširuje zákaz propagácie pohrebných služieb. Zároveň upravuje povinnosti pri zaobchádzaní s ľudskými pozostatkami osôb kontaminovaných rádionuklidmi, či rozširuje povinnosti označovania ľudských pozostatkov.       

Rovnako upravuje povinnosť vypracovať a predložiť orgánu dozoru prevádzkový poriadok pohrebných služieb, krematórií, balzamovania a konzervácie. Obmedzuje možnosť vykonávať činnosti súvisiace s poskytovaním pohrebných služieb výhradne na zamestnancov týchto pohrebných služieb a dopĺňa nové správne delikty na úseku pohrebníctva s cieľom zvýšiť vymáhateľnosť zákona.       

Voči novele mali výhrady Konferencia biskupov Slovenska a Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku. Inštitút zastupoval občanov, ktorí podpísali hromadnú pripomienku. Uvedené pripomienkujúce orgány žiadali potratené ľudské plody a predčasne odňaté ľudské plody, ktoré si rodičia nevyžiadali na pochovanie, hromadne spopolňovať v krematóriu.       

Návrh zákona dáva kompetenciu ustanoviť ochranné pásmo pohrebiska obciam. Účinnosť by mal nadobudnúť od 1. januára 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
Ružinov bude mať nové pravidlá pre prijímanie detí do škôlok
Prijímanie detí do materských škôl v bratislavskom Ružinove má mať nové transparentné, zrozumiteľné a sprehľadnené pravidlá. Zabezpečiť to má všeobecne záväzné nariadenie, ktoré schválili ružinovskí poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva.
viac
22.08.2019
Do škôlok sa budú prijímať len zaočkované deti
Návrh zákona, podľa ktorého by do predškolského zariadenia mohlo byť prijaté len také dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu, zodpovedajúcemu príslušnému veku podľa očkovacieho kalendára, schválila v stredu vláda.
viac
13.02.2020
Dom smútku v Senici čaká obnova
Mesto Senica začína 1. marca s obnovou domu smútku na senickom cintoríne, ktorá je naplánovaná na sedem mesiacov a počas nich bude dom smútku kompletne uzavretý. Oprava by mala byť hotová k Pamiatke zosnulých.
viac
04.03.2023
MŽP: Viacerí zástupcovia samospráv podporili zámer vzniku NP Podunajsko
Viacerí zástupcovia samospráv z okresu Dunajská Streda podporili zámer vzniku Národného parku (NP) Podunajsko. Uvítali tiež, že v tomto prípade sa neuvažuje s vyhlásením ochranného pásma.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %