Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.03.2020 09:48

Vláda vyhlásila od štvrtka na celom území SR mimoriadnu situáciu


Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a ministerka vnútra SR Denisa Saková počas tlačovej konferencie po zasadaní 200. schôdze vlády SR v Bratislave 11. marca 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6:00 h.


Podľa premiéra Petra Pellegriniho môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.

Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. „Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú,” povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru.

„Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti ohrozenia verejného zdravia z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území SR,” píše sa v predkladacej správe schváleného materiálu.

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovanie škôd.

Ministerka vnútra Denisa Saková má podľa schváleného materiálu zabezpečiť vyhlásenie mimoriadnej situácie informačným systémom civilnej ochrany a prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Má tiež prijať opatrenia na koordináciu a činnosť orgánov krízového riadenia pri riešení mimoriadnej udalosti.

Predseda vlády a ministerka vnútra sú splnomocnení na riadenie záchranných prác, na vydávanie príkazov na záchranné práce a vykonávanie opatrení na riešenie krízových situácií.

Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia „pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja”.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča a nepravdivým tvrdeniam, ktoré zazneli v súvislosti s haváriou na ceste II/531.
viac
21.07.2022
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na znečistenej rieke Slaná
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní.
viac
21.03.2024
V 19 okresoch vyhlásia mimoriadnu situáciu kvôli problémovým medveďom
Vládny kabinet schválil uznesenie k vyhláseniu mimoriadnej situácie spôsobenej výskytom synantropných jedincov medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a ich bezprostrednom okolí.
viac
23.03.2024
Obec Kľačno víta vyhlásenie mimoriadnej situácie pre medvede
Vyhlásenie mimoriadnej situácie pre výskyt synantropných medveďov v okrese Prievidza samospráva obce Kľačno víta. Obec má problémy so šelmami už dlhšie. Pre TASR to uviedol starosta Jozef Ďuriš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %