Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.06.2020 04:14

Vladičský raj ponúka do 100 kilometrov turistických trás


Snímka zdroj: (tasr).


Prihraničná obec Vladiča v Stropkovskom okrese, ktorá vznikla zlúčením piatich obcí Malá a Veľká Driečna, Nižná a Vyšná Vladiča a Suchá sa vďaka okolitej prírode a pokojnému prostrediu teší stále väčšiemu záujmu turistov.


V tomto roku si pri príležitosti 680. výročia od prvej písomnej zmienky pripravila viacero zaujímavých aktivít. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová. Turisti sa môžu tešiť napríklad na takzvaný Vladičský raj.

„Človek sa môže za život obzrieť za sebou iba pár rokov. Pri obci s 680-ročnou tradíciou je to už ale dlhšie obdobie. Keď som v dedine vyznačoval vodný mlyn z 18. storočia, uvedomil som si, aký ťažký, ale zároveň bohatý život tu musel byť. Toto výročie je nahliadnutím do minulosti,” uviedol Ján Čurpek, starosta obce Vladiča, ktorá má viac ako 60 obyvateľov.

O tom, že je dedina pre turistov zaujímavým miestom oddychu, svedčí podľa neho aj to, že vlani v nej evidovali takmer 1600 prenocovaní. Asi najväčšou z pripravovaných aktivít je premiéra takzvaného Vladičského raja.

„Predstavuje do 100 kilometrov vyznačených trás na pešiu, cyklistickú, konskú i zimnú turistiku. Zahŕňa oblasť nielen katastra Vladiče, Suchej či Driečnej, ale zasahuje aj do Poľska či do okresov Medzilaborce a Svidník,” priblížil starosta.

Vo viacerých prípadoch ide už o existujúce trasy, ktoré vznikli v réžii Klubu slovenských turistov či štátneho podniku Lesy SR. Ostatné úseky zrealizovala obec.

Vladičský raj odprezentujú verejnosti prvý raz v sobotu (20. 6.) na Mostkove pri kríži. Táto akcia spojí obyvateľov Vladiče, Suchej a Driečnej po lesných cestičkách, ktorými v minulosti chodievali ich predkovia. Vychádzať sa bude z troch miest. Návštevníci zvonku môžu štartovať od miestneho turistického informačného centra, kde je naplánovaný zraz na 10.00 h. Ďalšie štyri akcie sú pripravené v júli a po jednej v auguste a septembri.

Okolie obce ponúka množstvo príležitostí na krátke či dlhé vychádzky, počas ktorých si záujemcovia vychutnajú nádherné výhľady. „Je tu nádherný východ i západ slnka. Nehovorím to preto, že som sa tu narodil, ale je tu naozaj ako v rozprávke,” podotkol starosta s tým, že návštevníci tam môžu nájsť aj vodopády, dedinské múzeum či národné kultúrne pamiatky.

Zaujímavosťou tohtoročnej letnej sezóny je aj navýšenie kilometrických výkonov v autobusovej doprave zo Svidníka. Piatkový dopoludňajší spoj neukončí svoju jazdu na zastávke Vyšná Vladiča, ale bude pokračovať až do Driečnej. Zmena platí od 1. júla a takáto prevádzka je nateraz schválená do 25. septembra 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2019
Najlepšiu jaternicu robia v Kamenici nad Cirochou
Víťazom prvého ročníka súťaže o najlepšiu jaternicu Humenská hurka je Mäsovýroba Rebej z Kamenice nad Cirochou. Rozhodli o tom návštevníci XXIV. Humenských vianočných trhov, ktorí počas piatka degustovali a hodnotili gastronomickú špecialitu z produkcie štyroch výrobcov.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
19.04.2023
Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol
Počet prenocovaní na Hornom Zemplíne medziročne vzrástol o viac ako 28 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré Oblastnej organizácii cestovného ruchu Horný Zemplín (OOCR HZ) poskytli jej členské samosprávy. Informovala o tom výkonná riaditeľka (OOCR HZ) Michaela Zdražilová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %