Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
31.01.2023 02:25

Vlani hniezdilo na Slovensku 94 párov orla kráľovského


Orol kráľovský.


V roku 2016 hniezdilo na Slovensku 59 párov orla kráľovského, ich počet v minulom roku narástol na 94 párov. Postupný nárast jeho populácie zaznamenali ornitológovia aj vďaka riešeniu vtáčej kriminality.


Informoval o tom Tomáš Veselovský z projektového tímu Pannon Eagle LIFE, ktorý realizuje Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Ornitológovia evidujú od roku 2016 šesť otrávených orlov kráľovských, 17 orliakov morských, 13 hají červených a vyše 100 myšiakov hôrnych. Úmyselné otravy sú hrozbou nielen pre dravé vtáky, ale aj pre ľudí. "Jedy, ktoré používajú páchatelia, sú rovnako nebezpečné pre zvieratá aj ľudí. V momente, ako páchateľ vyloží otrávenú návnadu, stráca kontrolu nad tým, kto alebo čo s ňou príde do kontaktu," povedala Zuzana Guziová z RPS.

Doplnila, že počas terénnych kontrol nachádzajú návnady aj na miestach, kde chodia ľudia na prechádzku v prírode. "Jed sa do organizmu vstrebáva aj cez pokožku. Pri nájdení podozrivého nálezu je obozretnosť na mieste," poznamenala Guziová.

Územia, kde sa v minulosti vyskytli prípady vtáčej kriminality, sú podľa Veselovského pod drobnohľadom. V rámci medzinárodného projektu špeciálne vycvičili psy na vyhľadávanie otrávených návnad. Tvrdí, že na Slovensku sú dva takéto psy a slúžia v Policajnom zbore. "Členovia Ochrany dravcov na Slovensku, štátnej ochrany prírody a policajti so služobnými psami preventívne kontrolujú rizikové územia. Taktiež prehľadávajú aj tie oblasti, z ktorých boli hlásené uhynuté dravce s podozrením na otravu," povedal Veselovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
Ochranári zaznamenali mimoriadne neskoré hniezdenie sovy plamienky
Jedno z najneskorších zdokumentovaných hniezdení sovy plamienky driemavej v celoslovenskom meradle zaznamenali ochranári počas monitoringu tohto druhu na poľnohospodárskom družstve v okrese Dunajská Streda.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
10.03.2022
Do elektrických vedení najčastejšie narážajú labute
Do elektrických vedení na Slovensku najčastejšie narážajú labute. Pred nárazmi do nich a zásahom elektrickým prúdom má pomôcť projekt LIFE Danube Free Sky. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) Eva Horková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %