Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.01.2022 01:30

Vlani vytriedili Trnavčania 838 ton kuchynského bioodpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Od bytových a rodinných domov v Trnave odviezli vlani dovedna 838,4 tony biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.


Zberová spoločnosť FCC Trnava pozitívne hodnotí narastajúci trend, súvisiaci so zvýšením počtu dostupných odpadových nádob na kuchynský odpad i vyšším zapojením a dôslednosťou Trnavčanov v triedení. Uviedla to manažérka komunikácie spoločnosti Zuzana Krenyitzká.

Najviac odpadu, vyše 105 ton, bolo zvezených v auguste, v posledných troch mesiacoch roka sa objem pohyboval od 80 do 84 ton.  Najmenej bolo vytriedeného začiatkom roka, keď mesto postupne osadzovalo hnedé kontajnery na biologicky rozložiteľný odpad a distribuovalo košíky do domácností. „Teší nás, že občania Trnavy sa aktívne zapájajú do triedenia. Odpad bol už od začiatku zvozu relatívne čistý a v hnedých kontajneroch sa nachádzalo väčšinou to, čo do nich skutočne patrí. Trnavčania triedia stále dôkladnejšie, stále viac používajú biologicky rozložiteľné vrecká alebo odpad vyhadzujú bez obalov, čo predstavuje najekologickejšie riešenie. Aj v súčasnosti sa však stáva, že v odpade ešte nájdeme plastové tašky zo supermarketov či mikroténové vrecká, ktoré do takéhoto odpadu rozhodne nepatria,“ uviedla Krenyitzká.

Biologicky rozložiteľný kuchynský odpad putuje do bioplynových staníc alebo kompostární, kde sa ďalej zhodnocuje na energiu a prírodné hnojivo. „Kuchynský odpad, ktorý v Trnave zvážame, ide do našej zmluvnej bioplynovej stanice, kde je následnými procesmi transformovaný na elektrickú energiu. Dôkladným triedením občania znižujú množstvo komunálneho odpadu a prispievajú k šetreniu životného prostredia,“ doplnila Krenyitzká.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
Mesto Martin začne od februára zbierať kuchynský odpad z domácností
Mesto Martin začne vo februári so zberom kuchynského odpadu z domácností. Podľa primátora Jána Danka budú odpad v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážať na skládku mimo mesta.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
19.11.2021
V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO
Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %