Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.11.2018 04:10

Vlastivedné múzeum odbúrava bariéry pre osoby so zdravotným hendikepom


Ilustračná snímka: TSK


Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK realizovalo v mesiacoch september a október 2018 projekt zameraný na podporu a rozvoj kultúrnych potrieb osôb so zdravotným postihnutím.


Počas 7 týždňov našlo každý pondelok v priestoroch múzea rozptýlenie viac ako 200 ľudí so zdravotným hendikepom vrátane ich rodinných príslušníkov.

Projekt s názvom Vzostup o5 v múzeu bol pokračovaním trojročnej spolupráce Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici s občianskym združením Vzostup5, ktoré združuje fyzicky i mentálne hendikepovaných dospelých ľudí a ich rodinných príslušníkov. V rámci spolupráce sa konalo viacero aktivít od tvorivých dielní až po prehliadky výstav. Financie na realizáciu projektu získalo múzeum od Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci programu Kultúra znevýhodnených skupín a svojho zriaďovateľa, ktorým je Trenčiansky samosprávny kraj. „Program slúži na podporu a rozvoj kultúrnych potrieb osôb so zdravotným postihnutím a inak znevýhodnených skupín obyvateľstva. Jeho realizáciou sa snažíme prispieť k odstraňovaniu predsudkov a pomôcť s procesom integrácie tejto skupiny osôb do spoločnosti,“ vysvetlila podstatu projektu riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronela Rágulová.

Samotný projekt pozostával zo siedmich stretnutí členov občianskeho združenia Vzostup5 s pracovníkmi považskobystrického múzea. Šesť z nich bolo tematicky zameraných a rozdelených na manuálnu činnosť vo forme tvorivých dielní. „Témami jednotlivých tvorivých dielní bol folklór, srdce, zviera, kvet, motocykel a oblátka ako symbol.Spoločne sme v rámci nich vyrobili sklenené svietniky, závesné dekorácie, magnetky v tvare srdiečka, rybky z drôtu a korálok, levandulové vrecúška, plátené tašky s motívom motocykla či voňavé oblátky.Pracovné postupy sme prispôsobili cieľovej skupine, v ktorej bola rôzna miera a charakter zdravotného postihnutia. Pri práci s hendikepovanými nám pomáhali aj dobrovoľníci z občianskeho združenia a študenti stredných škôl,“ prezradila Paulína Prengelová z Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, ktorá je zároveň odbornou garantkou projektu. Súčasťou projektu boli aj prednášky múzejných pracovníkov pre rodičov ľudí so zdravotným hendikepom. Posledné, siedme stretnutie malo charakter hodnotiaceho seminára, v rámci ktorého sa premietal fotodokumentačný materiál z predchádzajúcich aktivít a odovzdávali sa aj pamätné certifikáty o absolvovaní projektu.

Novinkou bola oproti minulému roku aj rôznorodosť použitých techník tvorby, tematické zameranie dielničiek či prednáškové pásmo pre rodičov, ktoré rozšírilo ich poznatky v oblastiach ako je botanika, zoológia, etnológia a história. „Manuálna činnosť pozitívne vplýva na rozvoj kreativity a jemnej motoriky osôb so zdravotným postihnutím. Stretnutia sa konali v priateľskej atmosfére a úzkom kruhu, čo tiež pozitívne ovplyvnilo psychologické a sociálne aspekty alternatívnej formy výučby,“ zhodnotila riaditeľka múzea. Počas siedmich týždňov sa do aktivít projektu Vzostup o5 v múzeu zapojilo celkom 219 ľudí, a to 158 v tvorivých dielňach a ďalších 61 účasťou na odborných prednáškach.

Autor: (ts-tsk-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
22.02.2022
Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska
Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %