Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2018 11:21

Vlastivedné múzeum približuje výstavou výrobu piva


Vlastivedné múzeum v Galante


Proces výroby piva priblíži výstava Od chmeľu k pivu vo Vlastivednom múzeu v Galante. Vernisáž výstavy, ktorá potrvá do 8. septembra, sa uskutoční v sobotu o 17.30 h. Na vernisáži bude účinkovať Základná umelecká škola Josepha Haydna Galanta a country skupina OuKeY.


Výstava približuje nielen proces výroby piva, počnúc výberom a pestovaním surovín a končiac pri finálnom produkte, ale taktiež chce prostredníctvom výkladu a pripravených informačných panelov oboznámiť verejnosť so stručnou históriou piva a pivovarníctva, krčiem, hostincov, výčapov a ukázať úlohu piva v rôznych historických obdobiach.       

"Pivo totiž od nepamäti patrí medzi nápoje obľúbené širokými vrstvami obyvateľstva, pričom svoju popularitu si získalo vďaka dostupnosti základnej výrobnej suroviny, jednoduchosti prípravy či nízkej cene," uviedla Izabela Danterová z Vlastivedného múzea.       

Na výstave budú taktiež prezentované rozmanité zbierkové predmety pochádzajúce zo zbierkových fondov Tribečského múzea. Ide o predmety týkajúce sa pestovania a spracovania chmeľu, kameninové, keramické, sklenené i drevené krígle, súpravy na podávanie piva, menšie historické pivovarnícke stroje a nechýbajú ani zbierkové predmety súvisiace s bývalým „symbolom“ mesta Topoľčany – pivovarom Topvar.       

Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ktoré výstavu pripravilo, sa od 80. rokov 20. storočia špecializuje na výskum a dokumentáciu chmeliarstva, sladovníctva a pivovarníctva v celoslovenskom rozsahu, v jeho zbierkovom fonde sa nachádza viac ako 15.000 exponátov týkajúcich sa tejto témy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2019
V Galante v múzeu sa do mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov
Vo Vlastivednom múzeu na Hlavnej ulici v Galante sa do 11. mája koná výstava ľudových hudobných nástrojov zo zbierky Kornela Duffeka s názvom Čaro muziky.
viac
20.07.2019
Vo Vlastivednom múzeu sa budú v auguste konať Galantské trhy
Trhy v Galante sa tento rok budú konať od štvrtka 8. do soboty 10. augusta vo Vlastivednom múzeu v Galante a prinesú napríklad hry na nádvorí, bábkové divadlo, paličkovanie či háčkovanie. Pôjde o 35. výročie Galantských trhov, ktoré prinesie aj panelovú výstavu.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
22.02.2022
Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska
Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %