Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.06.2016 05:18

Vlastníci strelných zbraní sa obrátili na ministra R. Kaliňáka


Ilustračná snímka zdroj: jager guns


Združenie vlastníkov strelných zbraní – Legis Telum sa obrátilo otvoreným listom na podpredsedu vlády SR a ministra vnútra Roberta Kaliňáka v obave o ďalší vývoj legislatívneho procesu schvaľovania návrhu novely smernice o kontrole získavania a vlastnenia zbraní.


S návrhom v novembri 2015 prišla Európska komisia (EK). Novelu v súčasnosti prerokúvajú výbory Európskeho parlamentu.       

EK navrhuje značne obmedziť legálne vlastníctvo zbraní obyvateľov EÚ a to v reakcii na teroristické útoky. Legis Telum, ako aj politici a podobné združenia v okolitých štátoch argumentujú, že teroristické činy nie sú páchané legálne držanými zbraňami.      

 „Vážime si doterajšie odmietavé stanoviská predstaviteľov Slovenskej republiky k navrhovaným drakonickým zákazom, ktoré údajne v mene boja proti terorizmu majú bezdôvodne postihnúť bezúhonných občanov. Navrhované zákazy povedú k zadržaniu legálne nadobudnutého majetku, strate možnosti účinne chrániť život, zdravie a majetok, likvidácii kultúrneho dedičstva, zániku športových činností, strate živobytia ľudí pôsobiacich v oblasti výroby a predaja zbraní a radikálnemu zhoršeniu bezpečnosti. S takýmto názorom sa stotožnil aj Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci, ktorý svojím rozhodnutím z 9. mája 2016 všetky komisiou navrhované zákazy odmietol. V dňoch 9. a 10. júna bude na zasadnutí Rady, ktorého sa osobne zúčastníte, predložený návrh stanoviska Rady k návrhu novely smernice. Žiaľ, ako iste viete, pod tlakom silných členských štátov bude Rade predložený materiál, ktorý prináša ešte prísnejšie zákazy ako návrh Európskej komisie,“ uvádza sa v liste, ktorý TASR poskytol podpredseda Legis Telum Ľudovít Miklánek.       

„Veríme, že budete ako minister vnútra v tejto veci aj naďalej stáť na strane bezúhonných občanov Slovenskej republiky. Sme presvedčení, že zachovanie striktne odmietavého postoja voči návrhu Európskej komisie a Rady je nielen v záujme legálnych držiteľov zbraní, ale celého Slovenska. Obraciame sa preto na Vás aj touto cestou s prosbou, aby ste na nadchádzajúcom zasadnutí Rady opäť vyjadrili nesúhlasný postoj s návrhom smernice podaním vyhlásenia v mene Slovenskej republiky, ktorým naša vlasť odmietne túto reguláciu z hore uvedených závažných dôvodov,“ uvádza sa v liste.       

Legis Telum združuje v súčasnosti viac ako tisíc členov. Na Slovensku je aktuálne viac ako 170.000 držiteľov zbrojných preukazov. Združenie spustilo koncom minulého roka voči vyššie spomínanému návrhu EK petíciu, ktorú doteraz podpísalo takmer 30.000 Slovákov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Z priorít rezortu vnútra
Ministerstvo vnútra má vytýčených viacero priorít, v ktorých chce pokračovať a venovať sa im aj v roku 2017 a ktoré pomôžu vylepšiť každodenný život ľudí v obciach. Rád by som Vám niektoré z nich priblížil.
viac
09.03.2021
Primátor tvrdí, že praktiky združenia brzdia investičné akcie mesta
Po medializovanej výzve ministra hospodárstva Richarda Sulíka o aktivitách Združenia domových samospráv vedeného údajným aktivistom Marcelom S., ktoré má prostredníctvom nezmyselných námietok brzdiť stavebné konania v mestách, adresoval banskobystrický primátor Ján Nosko ministrovi list.
viac
31.03.2021
Zástupcovia obcí v okolí Veľkej Domaše požadujú od MŽP riešenie problémov
Zástupcovia siedmich obcí v okolí Veľkej Domaše apelujú na rezort životného prostredia, aby riešil problémy, ktoré ich trápia v súvislosti s vodnou nádržou. Listom sa obrátili na ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
16.10.2021
Bezpečnostná rada kraja je nefunkčná, župa sa opakovane obracia na min. vnútra
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter adresoval ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi otvorený list, v ktorom ho opakovane upozornil na situáciu, ktorá v kraji nastala po uvoľnení pozície prednostu Okresného úradu v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %