Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.04.2021 01:10

Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom


Vlk dravý (Canis lupus).


Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom. Bude zakázané úmyselne ho odchytávať, zraňovať alebo zabíjať, držať, chovať, prepravovať, predávať či vymieňať. Minister životného prostredia Ján Budaj dnes, symbolicky na Deň Zeme, podpísal vyhlášku k zákonu o ochrane prírody, ktorá tam vlka zaraďuje.


Lov vlka sa definitívne končí 1. júna. Spoločenská hodnota vlka bude 3000 eur. Na jednotlivé odstrely bude výnimku udeľovať ministerstvo životného prostredia. Vyhláška určuje aj podmienky pre chovateľov kôz či oviec, ako by mali chrániť zvieratá pred útokom vlka. „Musíme sa snažiť žiť v krajine, v ktorej budú mať ony aj my svoj životný priestor,” uviedol Budaj.      

Spomenul aj lesoochranárske združenie VLK, ktoré sa dlhodobo pokúšalo o zaradenie vlka medzi chránené živočíchy. „Ich dlhé úsilie, aby sa tento krásny tvor chránil celoročne, sa podarilo,” podotkol Budaj. Aktivistom poďakoval, pretože podľa jeho slov bez občianskej podpory by minister životného prostredia bol "veľmi slabá figúra".      

Vyhláška okrem iného obsahuje aj ďalšie opatrenia. Envirorezort chce nimi pomôcť prírode, uľahčuje ochranu bezzásahových území, zjednodušuje niektoré výmeny v lesoch, ktoré plánuje. Nechce, aby sa ochrana prírody "bila" s hospodárskymi záujmami, priblížil minister.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2020
J. Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha
Minister životného prostredia Ján Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Taktiež chce spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely.
viac
23.10.2020
Lesníci sú v tejto sezóne za nulovú kvótu pre lov vlka dravého
Štátny podnik Lesy SR je za nulovú kvótu pre lov vlka dravého v sezóne 2020-2021. Iformovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %