Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
10.08.2022 11:40

Vnútrobloky na štyroch sídliskách zrevitalizujú


Ilustračná snímka.


Viac zelene a pestrejšie možnosti na trávenie voľného času majú po obnove priniesť v súčasnosti zanedbané verejné priestranstvá a vnútrobloky v košických mestských častiach (MČ) Dargovských hrdinov, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce a Juh. Revitalizáciou má prejsť aj budova magistrátu.


Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke s tým, že ide o europrojekty týkajúce sa prispôsobovania mestského prostredie na zmeny klímy.

Koncom septembra sa má začať s prácami na novej oddychovej zóne vnútrobloku na Čínskej ulici na Sídlisku Ťahanovce. Obnova za necelých 109 000 eur má trvať pol roka. Pribudnúť tu má oddychová zóna s parkovými úpravami, záhonmi, lavičkami aj hernými prvkami. "Vynovia sa aj schodiská, pribudne rampa pre bezbariérový prístup a vybudujú sa gabiónové múriky, ktoré ponúknu ďalší priestor na sedenie," spresňuje magistrát s tým, že projekt počíta aj s obnovou a doplnením verejného osvetlenia.

Revitalizácia čaká začiatkom jesene aj verejný priestor a park pri Lidickom námestí v MČ Dargovských hrdinov, a to za takmer 170 000 eur. Po odstránení pôvodných pieskovísk a betónových plôch v parku osadia nové prvky na detských ihriskách aj fitness ihrisku. Upravia tiež terén, vyšliapané chodníky, vysadia stromy, kríky a osadia nové lavičky. V rámci stavebných práce vznikne aj kynologické ihrisko pre psov s agility prvkami na tréning. Predpokladané otvorenie vynoveného priestoru mesto predpokladá koncom jari na budúci rok.

Regenerácia vnútroblokov a ich premena na zelené oddychové zóny je naplánovaná aj na Sídlisku KVP v lokalite Jasuschova - Bauerova a na Juhu v priestore ulíc Turgenevova - Lomonosovova. Zmeny sa dočká aj budova magistrátu v MČ Západ, kde priamo na nej alebo na okolitých schodoch pribudne viac zelene, dažďová záhrada aj zelená stena z popínavých rastlín. "Aktuálne sa pri všetkých týchto troch europrojektoch finalizujú verejné obstarávania," dodáva mesto.

Všetky uvedené projekty zelenej infraštruktúry sú financované z eurofondov, spolufinancovanie zo zdrojov mesta predstavuje päť percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
30.03.2020
Košice spúšťajú projekt domáceho vzdelávania detí rodičov v "prvej línii"
Pre deti rodičov, ktorí v súvislosti s novým koronavírusom pracujú v 12-hodinových či celodenných zmenách, spúšťa mesto Košice službu domácej starostlivosti a vyučovania.
viac
03.06.2021
Humenné chce regenerovať sídliskové priestranstvá
Mesto Humenné chce regenerovať vnútroblokové priestory na dvoch sídliskách.
viac
30.03.2022
Mesto Košice uspelo so zelenými projektmi za 2,4 milióna eur
Mesto Košice získalo 2,3 milióna eur z eurofondov na investície do budovania zelenej infraštruktúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %