Vo svidníckych školských jedálňach jedia deti iba slovenskú hydinu

Primátor mesta Ján Holodňák informoval, že to nebolo celkom ľahké rozhodnutie. Túto tému otvorili na rokovaní mestského zastupiteľstva a vyvolala pozitívne aj negatívne reakcie. Klady však nakoniec prevážili nad pochybnosťami.
Primátor uviedol, že týmto rozhodnutím chceli podporiť našich výrobcov a súčasne poskytnúť deťom kvalitné domáce výrobky. Neznamená to, že všetko z Poľska považujú za zlé. Ale svojím rozhodnutím podporujú aj zamestnanosť na Slovensku.
"Hlavnou myšlienkou vlastne je, aby sme podporili ľudí, ktorí žijú tu – na Slovensku. Ktorí tu vyrábajú, ktorí tu tvoria produkciu a tak im umožnili, aby sa mohli ďalej rozvíjať. Toto je naše posolstvo. Budeme veľmi radi, ak tento náš krok vyvolá ďalšie pozitívne reakcie v rámci celého Slovenska. Lebo je to bežné v celej západnej Európe, že všetky štáty podporujú svojich výrobcov. Občania kupujú domáce výrobky a takto podporujú rozvoj ekonomiky," povedal Holodňák. Primátor verí, že to bol dobrý krok a svojím rozhodnutím by chceli povzbudiť ostatných ľudí, aby kupovali slovenské výrobky.
Podľa Holodňáka jedálňam sa náklady na nákup potravín výraznejšie nezvýšili, lebo rozdiely v cenách sa postupne vyrovnávajú. Mesto je zriaďovateľom troch materských škôl, ktoré navštevuje zhruba 350 detí a v troch mestských základných školách majú okolo 900 stravníkov. To znamená, že viac ako 1200 svidníckych detí konzumuje v školských jedálňach iba slovenskú hydinu.
Svidnícka samospráva pri svojom rozhodnutí postupuje podľa schváleného materiálu z dielne ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré vypracovalo Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. Agrorezort v ňom určuje, akými zásadami sa majú jedálne pri nákupe surovín riadiť.