Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.08.2022 03:20

Vo viacerých mestských častiach povolili mimoriadny odlov diviakov


Ilustračná snímka (Teraz.sk)


Vo viacerých mestských častiach Bratislavy povolili mimoriadny odlov diviakov na nepoľovných plochách, a to celoročne a v počte bez obmedzenia. Vyplýva to z jednotlivých rozhodnutí okresného úradu, ktoré vydal na základe rokovania expertnej skupiny zameranej na africký mor ošípaných.


Mimoriadny lov a odchyt diviakov je povolený v katastri mestských častí Vajnory, Ružinov, Rača, Karlova Ves, Dúbravka, Nové Mesto, Lamač, Záhorská Bystrica, Devínska Nová Ves, Petržalka (Kočánkova ulica a okolie), Jarovce (Jarovské rameno a okolie). Taktiež aj v katastri Rusoviec, Čunova, Podunajských Biskupíc či Vrakune.       

"Ide o biotechnické opatrenie pomáhajúce znižovaniu škôd, ktoré zver spôsobuje - v poľovníctve, poľnohospodárstve a v lesníctve. Chráni vlastníkov pôdy i poľnohospodárov a udržuje početnosť zveri v únosnej miere," spresnili z ministerstva pôdohospodárstva. Lov, prípadne odchyt zveri, bude realizovaný v súčinnosti s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou Bratislava. Agrorezort verí, že toto oparenie pomôže zabrániť šíreniu afrického moru ošípaných a bude pre občanov prínosné. Verejnosť žiada trpezlivosť pri prípadných nepríjemnostiach spôsobených odlovom.       

Bratislava dlhodobo rieši problém s diviakmi, ktoré sa čoraz častejšie objavujú aj v uliciach mesta. Tento rok ich zaznamenali napríklad na električkovej trati na Nábreží armádneho generála L. Svobodu, pred vchodom do novej budovy SND a opakovane na Kramároch.       

Na diviačiu zver upozorňuje pravidelne aj mestská časť Karlova Ves. Aktuálne vyzýva majiteľov súkromných neudržiavaných pozemkov, aby ich vyčistili. Často sú práve tieto plochy vhodným úkrytom pre diviaky. "Výskyt diviakov zaznamenali v posledných dňoch viacerí obyvatelia zo Starých gruntov, Hlaváčikovej, Veternicovej či Hany Meličkovej," upozornila samospráva na sociálnej sieti.       

Ak ľudia zbadajú diviaky v obývanom území, mali by kontaktovať mestskú políciu na čísle 159.     

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2022
Nové Mesto požiadalo o mimoriadny odlov diviakov, apeluje na občanov
Bratislavské Nové Mesto sa pre výskyt diviakov v niektorých jeho lokalitách obrátilo so žiadosťou o ich mimoriadny odlov na nepoľovných plochách na pozemkový a lesný odbor Okresného úradu (OÚ) Bratislava.
viac
05.11.2022
V bratislavských mestských lesoch bude v pondelok hromadný odlov diviakov
V bratislavských mestských lesoch bude v pondelok (7. 11.) medzi 08.00 a 13.00 h hromadný odlov diviakov. Uzavrú preto na nevyhnutný čas cestu od Sanatória (konečná autobusu MHD 43) po Medáreň (II.lom) a lesnú cestu od Sanatória hore na Tri Duby.
viac
19.11.2022
V Mestských lesoch v Bratislave bude v pondelok ďalší hromadný odlov diviakov
V bratislavských mestských lesoch bude v pondelok (21. 11.) medzi 8.00 a 13.00 h hromadný odlov diviakov, tentoraz v oblasti Krásny vrch. Na nevyhnutný čas preto uzavrú červenú turistickú trasu Tri Duby – Spariská a Krasňanský singletrail.
viac
02.12.2022
V mestských lesoch, v oblasti Kamzíka, budú v pondelok loviť diviaky
V bratislavských mestských lesoch, v oblasti Kamzíka, bude v pondelok (5. 12.) medzi 07.30 a 13.00 h hromadný odlov diviakov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %