Envi-pak

Vo vianočnom období produkujeme viac odpadu – nezabúdajme ho aj vytriediť

Vo vianočnom období produkujeme viac odpadu – nezabúdajme ho aj vytriediť Vo vianočnom období produkujeme viac odpadu – nezabúdajme ho aj vytriediť

Niektoré samosprávy preto počas vianočného obdobia, ktoré vrcholí Štedrým dňom, pridávajú aj zvozy odpadu navyše. Odborníci apelujú na poctivé triedenie aj v tomto období.

Štedrosť Vianoc každý rok pociťujú aj kontajnery. Začína to už počas adventu, kedy sa pri zháňaní darčekov plnia krabicami oveľa rýchlejšie najmä kontajnery na papier a vyvrcholí to prípravou koláčov, Štedrovečernej večere a rozbalením darčekov. Jednoducho počas sviatkov produkujeme viac odpadu – od triedeného až po ten zmesový.

Najprv balíky, potom baliace papiere

Obdobie pred Vianocami sa okrem iného spája aj so zháňaním darčekov. Kuriéri doručujú jeden balík za druhým a v kontajneroch na papier sa to hromadí krabicami. Na ich správne triedenie a stláčanie upozorňuje OZV ENVI - PAK. „Ľudia už triedenie kartónových krabíc do kontajnera na papier berú ako samozrejmosť. Stále sa však stretávame s tým, že v tých kontajneroch končia nestlačené krabice. Apelujeme preto na ľudí, nech ich pred vyhodením do kontajnera poriadne stlačia, narežú na menšie kusy, aby tak zmenšili ich objem a kontajner sa nejavil zbytočne plný,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Podobne je to aj po sviatkoch, kedy v modrých smetiakoch končia rôzne papierové obaly z darčekov či baliaci papier. Tie plastové sú zas plné rôznych obalov z hračiek či kozmetiky. Ani v tomto prípade netreba zabúdať, že pred vyhodením je potrebné oddeliť všetko, čo sa oddeliť dá, jednotlivé zložky vytriediť a samotný odpad stlačiť

Pečenie a varenie je taktiež neodmysliteľnou súčasťou najkrajších sviatkov v roku. Neraz sa však domácnosti zásobia tak, že to nakoniec nevládzu spotrebovať. Preto aj v tomto prípade je dôležité si vopred premyslieť, čo všetko k pečeniu a vareniu potrebujeme, aby sme predchádzali zbytočnému plytvaniu. „Vo všeobecnosti pomáha poctivé plánovanie samotného nákupu. Samozrejme, počas pečenia vzniká odpad v podobe obalov od vajec, múky či cukru. Ale aj masla a rôznych korenín a práve tieto obaly vedia ľudí pri triedení potrápiť. Mávajú označenie C/PAP, teda ide o kompozitný materiál, ktorého väčšinovú zložku tvorí papier, napriek tomu však tieto obaly nepatria do papiera, ale triedime ich ako nápojové kartóny,“ upozornila Katarína Kretter s tým, že pri triedení je potrebné riadiť sa pravidlami obce či v mesta, v ktorých sa nachádzame. Aj pri varení vianočného menu platí, že je treba myslieť na to, koľko sme schopní spotrebovať. V tomto prípade plastové obaly z rýb nezabudnite vytriediť do plastov, sklené fľaše z nápojov patria do zeleného kontajnera na sklo a zvyšky z jedál do kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Kuchynský olej z vyprážanej ryby patrí do samostatného zberu oleja, ktorý majú viaceré samosprávy zavedený, ak náhodou nie, tak použitý olej je možné odovzdať na niektorých čerpacích staniciach či v niektorých obchodných reťazcoch. Rozhodne tento olej nepatrí do kanalizácie.

Niektoré mestá pridávajú aj zbery navyše

Niektoré samosprávy sa v rámci predchádzania vzniku neporiadku pri kontajnerových stojiskách rozhodli v tomto období pridať zvozy odpadu navyše. Ako uvádza na svojej stránke Banská Bystrica, vzhľadom na zvýšenú produkciu komunálneho odpadu počas vianočných sviatkov a prvých dní nového roka, pristupuje mesto každoročne k posilneniu jeho zberu. „Zber odpadu bude realizovaný počas sviatkov takmer každý deň,  od 23. 12. 2024 do 06. 01. 2025,  okrem 1. sviatku vianočného 25.12.2024, Nového roka 01.01.2025 a nedieľ. Posilnený bude najmä zber zmesového komunálneho odpadu a aj triedený zber papiera, plastov, skla, kovov  na celom území mesta tak, aby nedošlo k výraznému preplneniu nádob,“ približuje samospráva.