Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.03.2024 04:10

Vo Vrakuni sa má postaviť zariadenie na zhodnocovanie odpadov


Ilustračná snímka (TASR)


V bratislavskej Vrakuni má vyrásť zariadenie na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu. Jeho plánovaná kapacita má byť 50.000 ton ročne. Vyplýva to zo zámeru, ktorý investor, spoločnosť Stepco, predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).


Celková sumárna plánovaná kapacita prevádzky je podľa zámeru 50.000 ton ročne vstupných surovín, teda odpadovej a neodpadovej zložky spolu. Z množstva budú odpady do 26.500 ton ročne. "Prevádzka je určená na ekologické spracovanie organických odpadov na princípe riadenej aeróbnej fermentácie," uviedol navrhovateľ v zámere.         

Zariadenie sa má nachádzať v susedstve areálu komunálnej čistiarne odpadových vôd (ČOV) a letiska M. R. Štefánika. Cestné napojenie je realizované po Leknovej ulici. Počíta sa, že prevádzka bude pozostávať z jednej alebo viacerých fermentačných hál. Do procesu prevádzky má vstupovať neodpadová biomasa, ako napríklad drevná biomasa či agrobiomasa, ďalej neodpadové a odpadové suroviny a materiály využiteľné pri výrobe hnojív a substrátov.         

"Výstupom procesu je predovšetkým mikrobiologický prípravok, ktorý sa bude následne využívať pri výrobe paliva na energetické účely v nadväzujúcej externej prevádzke navrhovateľa, respektíve iné produkty, ako sú rôzne komposty, hnojivá, substráty alebo iné cenné výrobky," dodali.         

Výstavbu v zámere odhadujú na 12 mesiacov až dva roky. Po nej sa plánuje začatie skúšobnej prevádzky, ktoré potrvá šesť až 12 mesiacov. Celkové náklady chcú spresniť v ďalšej etape prípravy projektu.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
V Ružomberku vznikne moderná kompostáreň
V metropole dolného Liptova sa v priebehu roka začne s budovaním modernej kompostárne, ktorá predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v rozpočte mesta.
viac
30.04.2020
Kompostovanie a zber bioodpadu chce vláda podporiť najmä v meste
Kompostovanie a zber bioodpadu má v pláne vláda podporiť najmä v meste. Spresniť by sa mala aj evidencia biologického odpadu. Pre obce by sa malo vydať usmernenie, ktoré by kompostovanie v domácnostiach riadne započítavalo do výpočtu komunálneho odpadu.
viac
06.11.2020
Vo Vrakuni začali stavať posledný chýbajúci úsek cyklotrasy pri Malom Dunaji
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa začali s výstavbou posledného chýbajúceho úseku cyklotrasy popri Malom Dunaji. Novobudovaný úsek spojí kruhový objazd s cyklotrasou na Ihličnatej.
viac
18.12.2023
Vo Vrakuni má vyrásť polyfunkčný komplex za 50 miliónov eur
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa má vyrásť polyfunkčný komplex. Vyplýva to zo zámeru s názvom Nový Majerhof, ktorý investor, spoločnosť Malý Dunaj Development, predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %