Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.06.2016 05:41

Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky


Vlani na jar napočítali v Tatrách 1107 kamzíkov.


Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.


V takmer 60 lokalitách Tatranského národného parku (TANAP) bude vo vysokohorskom prostredí viac ako 80 pracovníkov Štátnych lesov TANAP, členov Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, pracovníkov Národného parku Slovenský raj, Správy Pieninského národného parku, zamestnancov Mestských lesov Kežmarok a Spišská Belá. Informovala o tom koordinátorka pre vonkajšiu komunikáciu Štátnych lesov TANAP Lenka Burdová.      

"Spoločným hlavným cieľom spočítavania kamzíkov je sledovanie stavov tohto vzácneho živočícha. Jarné spočítavanie je zamerané hlavne na zisťovanie počtu mláďat, v jesenných mesiacoch sa spočítavajú kamzíky pre poznanie kmeňových stavov pred zimou," uviedla Burdová. Štátne lesy TANAP tak majú prehľad o tom, ako sa populácia kamzíka vyvíja.      

Záchrane kamzíka vrchovského tatranského venujú veľkú pozornosť. "Na základe skúseností z minulých rokov v niektorých častiach TANAP vynášame počas zimných mesiacov sušenú jarabinu a kamennú soľ do vysokohorských polôh na ochranných obvodoch Podbanské, Štrbské Pleso, Vyšné Hágy, Tatranská Lomnica, Podspády a Tatranská Javorina. Ročne sa na tento účel nazbiera, vysuší a na prikrmovanie kamzíka spotrebuje okolo 2000 kg jarabiny vtáčej," poznamenal zoológ Štátnych lesov TANAP Jozef Hybler. Súčasťou starostlivosti o lesnú zver sú aj ochranné služby zamerané na potláčanie negatívnych javov na živočíšstvo ako pytliactvo, ale aj vyrušovanie zveri či nepovolené aktivity v biotopoch kamzíka a svišťa.       

Vlani na jar napočítali v Tatrách 1107 kamzíkov, z toho 823 v slovenskej časti Tatier, mláďat bolo 140 a na Slovensku ich bolo 95. "Najnižší počet kamzíkov bol v tomto území zaznamenaný koncom 90. rokov minulého storočia, keď na slovenskej strane Tatier klesol až na hranicu 200 jedincov. Najpočetnejšie stáda boli v Tatrách rokoch 1964-1965, kedy na tatranských svahoch napočítali do 1000 kamzíkov a po roku 2013, kedy početnosť na jar presiahla 1200 kusov," priblížila Burdová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov
Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.
viac
20.12.2016
Vo Vysokých Tatrách identifikovali nový genetický typ kamzíka
Správa Tatranského národného parku (TANAP) koordinovala v tomto roku realizáciu projektu Ochrana a monitoring kamzíka vrchovského tatranského, pričom boli odchytené štyri jedince za účelom sledovania ich časopriestorovej aktivity s použitím telemetrických obojkov.
viac
16.06.2020
Turistické chodníky v Tatrách sú po sezónnej uzávere opäť otvorené
V Tatranskom národnom parku (TANAP) sa skončila sezónna uzávera a návštevníci môžu od pondelka využívať kompletne všetky značkované chodníky vrátane prechodov cez vysokohorské sedlá a trasy, ktoré vedú na turisticky sprístupnené štíty.
viac
05.11.2020
V Tatrách narátali pod 1000 kamzíkov, výsledky zoológov nepotešili
Výsledky tohtoročnej jesennej kamzičej inventúry zoológov nepotešili. Na oboch stranách Tatier v predposledný októbrový štvrtok (22. 10.) zaevidovali dokopy ani nie 1000 kamzíkov, pričom práve jeseň bola v posledných rokoch obdobím, keď padali rekordy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %